piątek, 30 marca 2012

Pierwsza babka z majonezem była w zeszłym roku, w tym roku trochę inna ale równie pyszna. Bardzo szybka do zrobienia, w sam raz do herbatki :). Delikatna, puszysta i lekka. Ważne żeby użyć niezbyt intensywnego w smaku majonezu! Polecam na Święta :)

Muszę się Wam jeszcze pochwalić, że mój przepis znalazł się w najnowszym wydaniu magazynu "Polska Gotuje" :) a przepis na sernik ajerkoniakowy wygrał w Wielkanocnym konkursie

babka z majonezem

Przepis z jakiegoś wycinka gazety.

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1,5 łyżki kakao
  • 225 ml majonezu*

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj majonez, aromat i ubij na pulchną masę. Następnie dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno i połącz delikatnie z ciastem. Oddziel 1/4 ciasta i dodaj do tej części kakao. Resztę ciasta podziel na 2 części. Jedną wylej do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, na to wyłóż masę z kakao i drugą część białej masy. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni.

*użyłam Hellmans babuni ale wydaje mi się, że był zbyt intensywny w smaku, na przyszłość dałabym inny

babka z majonezem2

wtorek, 27 marca 2012

Przepis na to ciasto jak na razie jest moim numerem 1! Ciasteczka wyszły kruche, ale dobrze trzymające kształt, delikatne i pyszne. Wspaniale pasowały do nich kremy kajmakowe: krówkowy i truflowy. Zrobiłam podwójną porcję ciasta i z jednej części zrobiłam babeczki a z drugiej markizy. Wyszły obłędnie! Gorąco polecam!

Przepis na ciasto

babeczki i markizy

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zimnego mleka (pominęłam)

Krem:

  • puszka masy kajmakowej krówkowej lub truflowej,
  • 80 g miękkiego masła

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Babeczki: wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki (ja użyłam formy do muffinek). Widelcem ponakłuwać spód. Piec przez około 25 - 30 minut na złoty kolor, ostudzić.

Markizy: wyciąć kółka (u mnie foremką do linzer cookies), układać dosyć ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut.

W międzyczasie zrobić krem: miękkie masło utrzeć na puszysty krem, dodawać po łyżce kajmaku cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Przekładać nim wystudzone babeczki/markizy. Ciastka przechowywać w lodówce.

sobota, 24 marca 2012

Ostatnio trochę podupadłam na zdrowiu, więc pewnie wpisów będzie mniej. Dobrze, że mam ich kilka zmagazynowanych :), choć szkoda mi, że nie będę mogła poszaleć na Święta. Trzymajcie kciuki za mnie żeby wszystko było ok! A dziś łatwy sernik na zimno. Prosty, pyszny i do tego ładnie wygląda :)! Przygotowany specjalnie z myślą o Maluchach, które nas odwiedziły. Polecam!

Źródło: zmodyfikowany przepis z miesięcznika Kuchnia

chatka

  • 75 dag twarogu (przynajmniej 2-krotnie mielonego),
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • 15 dag masła miękkiego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 paczki herbatników,
  • ulubiony aromat,
  • posiekana czekolada
  • ulubiona polewa czekoladowa
  • ew. wiórki kokosowe

Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ser, miksujemy. 1/3 sera mieszamy z kakao i posiekaną drobno czekoladą, resztę sera mieszamy z aromatem. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy prostokąt z herbatników (3x6), smarujemy herbatniki masą kakaową. Układamy drugą warstwę herbatników i smarujemy masą białą (więcej kładziemy na środek). Podnosimy folię z obu stron i składamy "chatkę", zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Wyjmujemy z folii, oblewamy polewą.

chatka2

chatka3

środa, 21 marca 2012

Prosta i szybka babka piaskowa, czyli raczej z tych "suchych". Moja pierwsza i na pewno nie ostatnia. Orzeźwiająca, wiosenna, dosyć długo trzymająca świeżość. Polecam!

Źródło - Kuchnia polska - Ewa Aszkiewicz

babka piaskowa

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • budyń cytrynowy,
  • szklanka cukru pudru,
  • 12,5 dag masła/margaryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • Ulubiona polewa lub lukier

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Powoli wsypuj mąkę przesianą z budyniem i proszkiem, wlej sok i dodaj skórkę cytrynową. Białka ubij na sztywno, wymieszaj z ciastem. Masę przełóż do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną/bułką tartą. Piecz w temp. 180 stopni ok. 40-50 minut - babka powinna się ładnie zrumienić i zacząć odstawać od brzegów formy.

babka piaskowa2

babka piaskowa3

babka piaskowa4

niedziela, 18 marca 2012

Sernik idealny na Święta :)! Choć tylko dla dorosłych, bo z nutką alkoholową. Na pomysł wpadłam robiąc sernik cytrynowy, bo takie kremowe serniki to zdecydowanie mój typ. Zajadaliśmy się nim bez umiaru :) bo naprawdę trzeba było mieć stalową silną wolę, żeby sobie nie ukroić kolejnego kawałka. Polecam!

Przepis własny

sernik z ajerkoniakiem

Spód:

  • 200 g ciastek digestive,
  • 50 g orzechów włoskich mielonych,
  • 50 g masła

Ser:

  • 700 g sera (3-krotnie mielonego) lub twarogu sernikowego (użyłam tego),
  • 200 g cukru pudru,
  • 250 ml ajerkoniaku,
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżeczki mąki,
  • 250 g śmietany 12%,

Dodatkowo opcjonalnie:

  • gotowy sos toffi

Spód: masło stopić, dodać do niego pokruszone drobno herbatniki i mielone orzechy. Wymieszać. Wsypać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być trochę większa), ugnieść i wstawić do lodówki.

Warstwa serowa: wszystkie składniki wyjąć z lodówki ok. 2 godzin przed przygotowaniem. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Ser wymieszać z cukrem, dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Dodać śmietanę oraz ajerkoniak. Masę przelać na spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. 70 minut - boki muszą być ścięte, środek może lekko "dygotać". Wystudzić, wstawić na noc do lodówki, przed podaniem udekorować sosem.

sernik z ajerkoniakiem2

sernik z ajerkoniakiem3

 
1 , 2 , 3
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl