środa, 26 maja 2010

Połączenie makowego ciasta, orzechowej masy, galaretki :) pycha!!! Przepis nieco pracochłonny, ale warto, efekt nie tylko wizualny ale i smakowy gwarantowany. Przepis pochodzi stąd.

cygańska droga

Ciasto makowe:

  • 30 dag maku,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 15 dag margaryny,
  • 10 dag masła,
  • 3 dag kakao,
  • 10 dag bakalii,
  • 8 jajek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 galaretki,
  • 2 łyżki wody,
  • 3 łyżki mąki

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

  • 20 dag zmielonych orzechów,
  • 1 szklanka gorącego mleka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 25 dag masła

Ciasto: mak sparzyć, przemielić 2 razy. Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodać po 1 żółtku, ucierając dodać mak, mąkę, wodę, kakao, bakalie, pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, upiec 2 placki w dużej blaszce w temperaturze ok. 180 stopni.
Biszkopt: upiec biszkopt, pokroić na paski o szerokości 2 cm.
Masa: orzechy zalać wrzącym mlekiem, wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać po łyżce ostudzonych orzechów, ciągle ucierając.
Przełożenie: ciasto z makiem- ½ masy- paski biszkoptu w odległości 2 cm - do rowków wlać krzepnąca galaretkę, pozostawić do stężenia- reszta masy- placek z makiem- polewa. Smacznego!

wtorek, 25 maja 2010

Moja ulubiona rolada, prosta w wykonaniu, super wygląda w przekroju dzięki obecności banana w środku :) Jedyny minus to za szybko znika w niewyjaśnionych okolicznościach ;) przepis pochodzi stąd

oko słonia

Biszkopt:

  • 6 jaj,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 czubate łyżki mąki(dałam zwykłą tortową),
  • pełna łyżka kakao,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • szklanka i 10 łyżek mleka,
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 płaskie łyżki mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 2-3 banany

Białka ubić z cukrem. Nadal ubijając dodać pozostałe składniki. Wylać ciasto na natłuszczoną dużą blaszkę. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować (popryskać wodą). Zagotować 2/3 szklanki mleka, wlać krupczatkę rozpuszczoną w 1/3 szklanki zimnego mleka i mieszając zagotować. Osobno zagotować 10 łyżek mleka i sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać zimny budyń i orzechy. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ścierki i posmarować masą. Na dłuższym brzegu ułożyć 2-3 obrane banany, i zwinąć roladę. Polać polewą i posypać orzechami.

oko słonia2

sobota, 22 maja 2010

Jak zawsze najpierw urzekło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na tym oto blogu. Z racji tego iż ostatnimi czasy, zapisuję sobie na komputerze wszelkie możliwe przepisy do wypróbowania, czekał on sobie na swoją kolej. I doczekał się... Ciasto jest po prostu przepyszne!!! Nie można się od niego oderwać, delikatny krem, aromat cynamonu, na myśl, co prawda mi przywodzi Święta Bożego Narodzenia :) ale ciasto jak najbardziej na każdą porę roku :). Przepis cytuję za autorką.

cynamonowiec

 

Ciasto cynamonowe:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki

 

 

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemy w tej samej formie przez ok 35 minut w 180 stopniach.

Ciasto makowe:

  • 8 białek
  • 8 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
  • 3/4 szklanki maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dosypujemy stopniowo do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto makowe pieczemy w takiej samej formie jak ciasto cynamonowe przez 30 minut w 180 stopniach.

 

 

Masa:

 

  • 8 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 łyżki waniliowej kawy cappuccino

 

 

Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i spirytus i dokładnie mieszamy.

 

 

Polewa:

 

  • 100 g czekolady mlecznej z orzechami (u mnie bez orzechów)
  • 3 łyżki kremówki

Dodatkowo:

 

  • 1 słoik powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)

 

 

Ciasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady -  czekoladę (topimy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki i kiedy utworzą jednolitą masę, polewa jest gotowa. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Najlepsze na drugi dzień. :) Smacznego!

czwartek, 13 maja 2010

Sezamowiec - przepis pochodzi z blogu Dorotus Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu byłam zachwycona, wiedziałam, że kiedyś na pewno je zrobię. I zrobiłam, najlepiej smakowało wszystkim dopiero po około 3 dniach od upieczenia, gdyż spody były wciąż twarde. Ciasto dzięki obecności dżemu jest cierpko-słodkie. W sam raz do kawy :)! Polecam. Przepis cytuję za autorką.

sezamowiec

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 250 g masła/margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Masa sezamowa:

  • 1 szklanka sezamu,
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g masła/margaryny
  • 2 łyżki miodu

Masa kokosowa:

  • 2/3 szklanki cukru,
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 5 białek

Masa z chałwy:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 150 g chałwy bez bakalii, pokruszonej
  • 125 g miękkiego masła/margaryny

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g) - u mnie dżem porzeczkowy

Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.

Masa sezamowa: wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa z chałwy: wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem.

Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl