sobota, 30 maja 2015

Już niedługo Dzień Dziecka, pewnie większość dzieci (dorosłych pewnie też) lubi lody. Proponuję w ten szczególny dzień zaserwować te. Są bardzo czekoladowe o subtelnym truskawkowym posmaku. Polecam!

lody czekoo

  • 375 ml śmietanki kremówki,
  • 125 ml mleka,
  • 100 g czekolady Goplana Mister Ron,
  • 90 g gorzkiej czekolady Goplana,
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki drobnego cukru,
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki

Śmietankę mieszamy z mlekiem i cukrem i mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Żółtka ubijamy do białości wlewamy do garnka ze śmietanką i mieszamy, podgrzewamy aż masa zgęstnieje (u mnie to trwało około 7 minut).  Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy ekstrakt. Mieszamy, studzimy, wstawiamy na noc do lodówki.

Masę przelewamy do maszyny do lodów stosując się do instrukcji działania naszej maszyny. Gotowe lody wstawiamy do zamrażarki na około 2-3 godziny do stężenia.

lody czekoo

lody czekoo3

Z czekoladową nutą

czwartek, 28 maja 2015

Bardzo czekoladowy! W każdej warstwie ukryta jest czekolada. Mamy tu czekoladę mleczną z orzechami, mleczną i gorzką. Mimo tej słodyczy wcale nie jest przesadnie słodki, całość fajnie się równoważy. Polecam!

sernik czekoladowy

Tortownica 24 cm:

Spód:

  • 200 g mlecznej czekolady z całymi orzechami (Złoty  Orzech Goplana),
  • 50 g stopionego masła,
  • 230 g sucharków

I warstwa:

  • 250 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 50 g masła,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 90 g gorzkiej czekolady Goplana,
  • 1 czubata łyżeczka kakao,

II warstwa:

  • 250 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 50 g masła,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 90 g mlecznej czekolady Goplana

III warstwa:

  • 250 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 80 g startej czekolady mlecznej Goplana

Dekoracja:

  • bita śmietana + starta gorzka czekolada

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Sucharki drobno kruszymy, miksujemy ze stopioną z masłem na parze czekoladą z orzechami. Masę wykładamy do tortownicy lekko uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.

Warstwa I - czekoladę topimy z masłem na parze, dodajemy do twarogu zmiksowanego z kremówką, cukrem i kakao. Miksujemy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklanki gorącej wody. Dokładnie miksujemy, wylewamy na spód. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia.

Warstwa II - czekoladę topimy z masłem na parze, dodajemy do twarogu zmiksowanego z kremówką i cukrem. Miksujemy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklanki gorącej wody. Dokładnie miksujemy, wylewamy na I warstwę. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia.

Warstwa III - czekoladę ścieramy na tarce. Twaróg miksujemy z kremówką, cukrem. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Miksujemy, studzimy. Dodajemy startą czekoladę. Lekko mieszamy, wylewamy na II warstwę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i bitą śmietaną.

sernik czekoladowy2

Z czekoladową nutą

wtorek, 26 maja 2015

Bardzo orzeźwiające! Myślę, że jeszcze nie raz się u nas pojawi, szczególnie gdy nadciągnie fala upałów. Oprócz tego, że daje "kopa" to też jest zdrowe. Polecam!

smoothie

2-3 porcje

  • 1 dojrzały ananas (obrany),
  • około 450 g dojrzałych brzoskwiń (można użyć także tych z puszki),
  • spora garść listków młodego szpinaku,
  • 200-250 ml naparu z mięty (wystudzonego)
  • opcjonalnie miód do dosłodzenia, kostki lodu

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji, możemy do smaku dodać trochę miodu. Podajemy schłodzone.

smoothie 2

smoothie3

Przepis na ziołowe orzeźwienie

00:03, zauberi , inne
Link Komentarze (3) »
piątek, 22 maja 2015

Kiedyś to ciasto pojawiało się u nas przy każdej większej okazji, później trochę poszło w odstawkę na rzecz bardziej "wymyślnych" wypieków.A dziś znów z chęcią do niego wracam, tym bardziej, że odkryłam nową wersję. Metrowiec wyszedł przepyszny! Gorąco Wam go polecam, nie tylko od święta :).

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

metrowiecII

Porcja na 2 keksówki:

Ciasto:

  • 8 jajek dużych,
  • 400 g cukru pudru,
  • 400 g mąki,
  • 20 łyżek oleju,
  • 10 łyżek wody,
  • 2 łyżek kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 4 szklanki mleka,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 350 g masła,
  • sok z cytryny

Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i olej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i do drugiej 2 łyżki mąki. Każdą część pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni przez 30-45 minut.

Krem:

3 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy do gotującego się mleka, gotujemy i studzimy. Miksujemy masło i dodajemy ostudzony budyń (porcjami), cały czas ucierając, dodajemy sok z cytryny do smaku.

Ciasta kroimy w kromki, układamy na przemian raz czarną raz białą, przekładając kremem. Wierzch możemy polać polewą. Podajemy skrojone po skosie.

wtorek, 19 maja 2015

Postanowiłam wskrzesić na blogu pojawianie się recenzji książek. Mam nadzieję, że pomysł Was ucieszy :). Na pierwszy ogień poszła ta z której ostatnio piekę dosyć często.

wielka ksiega

"Wielka księga..."  na pewno spodoba się osobom, które lubią piec warstwowe ciasta. Z tych chyba siostra Anastazja jest najbardziej znana. Nie raz byłam zaskoczona ilością i różnorodnością warstw w ciastach jej pomysłu. Na pewno takie wypieki sprawdzają się na jakieś większe okazje (Święta czy imprezy rodzinne), ale w książce znajduje się też sporo propozycji na coś słodkiego i szybkiego do kawy. Przepisów w książce jest około 400, naprawdę dużo i według mnie są one nietuzinkowe, nie tylko w smaku ale i w wyglądzie.

Uważajcie na porcje, bo są naprawdę spore (porcje są opracowane na formę 23x38 cm), ja zazwyczaj dzielę je na pół.

Przepisy są oznaczone trzema stopniami trudności - bardzo łatwe, łatwe, trudniejsze więc każdy znajdzie coś dla siebie. Każde przepis jest opatrzony zdjęciem.

Książka składa się z następujących części:

1) Przepisy podstawowe - które często stanowią bazę innych ciast.

2) Przepisy na ciasta, placki, torty (najobszerniejsza część) - bardzo dużo przepisów na różne przekładańce, serniki, makowce, kruche ciasta.

3) Ciasteczka, ciasta - przepisy na babeczki, wafle, pączki i wiele innych

Przepisy z książki, które przetestowałam:

Ciasto szkolne

Kruche babeczki z pianką i malinami

Placek bakaliowy

Szarlotka niedzielna

i wiele innych :).

Moja ocena: 5/5

Ilość stron: 423

Cena: 40-70 zł

wielka ksiega2

wielka ksiega3

wielka ksiega4 

 

 

 

00:00, zauberi , inne
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl