środa, 31 lipca 2013

Bardzo Wam dziękuję za udział w konkursie!!! Wysłaliście mnóstwo pysznych przepisów! Tych zaskakujących i tych tradycyjnych, najchętniej nagrodziłabym wszystkich. Wybór był bardzo trudny ale w końcu udało się wyłonić zwycięzców.

Pierwsze miejsce zajęła: Pani Julia Z. i jej przepis na nalewkę morelową (już nie mogę się doczekać przetestowania przepisu :D)

nalewkamorelowa

Nalewka morelowo-cytrynowa
 
-1,5 kg moreli (z działki mojej babci!)
-skórki z 5 cytryn ( koniecznie bez białej warstwy)
-sok z 1 cytryny
-laska wanilii (oczyszczona)
-garść suszonych moreli
-5 goździków
-4 rozłupane pestki moreli
-2 szkl.wody
-2 szkl.cukru
-1,4 l. wódki
-0,5 l. spirytusu
Rozpuszczamy cukier w wodzie,wrzucamy morele, 4 pestki, goździki  i gotujemy aż owoce zrobią się miękkie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie resztę wrzucamy do słoika, poza alkoholem. Po wystudzeniu wlewamy syrop z moreli i zalewamy alkoholem.
Drugie miejsce: Pani Katarzyna T.-G. i przepis na dżem wiśniowy z nutką róży (intrygujące połączenie smakowe!)
dzem wis roz
pół kilograma dzikiej róży
1 kg wiśni wydrylowanej
sok z połowy cytryny
1 kg cukru
Kwiaty róży pokroić w paski i oczyścić z żyłek.Gotować 15 minut.Odlać wodę i dodać sok z cytryny.Smażyć na wolnym ogniu,dodać połowę cukru ,co jakiś czas mieszając.Dodać umyte,wydrylowane wiśnie wcześniej zasypane drugą połową cukru.Gotować ok 3-4 godzin aż dżem zrobi się szliksty i przezroczysty uważając by owoce się nie przypaliły.Przełożyć do wyparzonym słoików ,odwrócić do góry dnem i odstawić w ciemne,chłodne miejsce.
Trzecie miejsce: Pani Teresa R. i Sałatka z ogórków (uwielbiam taką i długo szukałam dobrego przepisu)
salatka z ogor
4 kg ogórków
40 dkg cebuli
1 kg marchewki
4 łyżki cukru
3 łyżki soli
Ziele angielskie( kilka ziaren)
Pieprz cały(kilka ziaren)
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki(pęczek)
1 szklanka octu

Ogórki, marchewkę oraz cebulę należy pokroić na talarki. Wymieszać ze sobą wszystkie 
składniki i pozostawić na 0,5 godziny.  Następnie gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Gorącą  sałatkę nakładać do słoików. Ustawiać dnem do góry.
poniedziałek, 29 lipca 2013

Proste i szybkie bułki w sam raz na śniadanie. Doskonale do nich pasują słodkie ale i słone dodatki. Polecam!

bułki na maslance

Porcja na 12 bułek:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g),
  • dałam 130 ml ciepłej wody (ok. 40 stopni),
  • 250 ml maślanki,
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko


Wszystkie suche składniki – mąkę, drożdże, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść elastyczne, nie klejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut przykrywając misę ściereczką.

Ciasto znów wyrobić, podzielić na 12 części. Uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką. Odstawić na 30 minut o wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułki posypać lekko mąką. Piec 12-15 minut.

bulki na maslance2

Źródło

sobota, 27 lipca 2013

To już ostatnie dwa dni konkursu!!! Szczegóły tutaj

Może to zabrzmi dziwnie ale nigdy nie byłam fanką tego deseru ;), próbowane w restauracjach czy gotowe z pudełka nigdy specjalnie mi nie smakowały. Ale gdy zostało mi pół kartonika kremówki pomyślałam właśnie o słodkiej pannie. Domowa zupełnie podbiła moje serce :). Polecam!

panna cotta

Przepis na 4 panny:

  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 ml mleka,
  • 80 g cukru,
  • 1 łyżka burbona

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć na pół, wydłubać ziarenka. W garnku wymieszać śmietankę, mleko, cukier, ziarenka wanilii i laskę. Podgrzewać mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Dodać burbon, doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Wlać płyn do naczynek/filiżanek. Ostudzić i wstawić do lodówki na 4-5 godzin najlepiej na całą noc.

*Aby je zgrabnie wyjąć z naczynek należy naczynka zanurzyć na chwilę w gorącej wody.

Źródło

środa, 24 lipca 2013

Oraz kiełbasą, mozzarellą i pomidorami :). Pyszne "maleństwa", doskonałe towarzystwo do zimnego piwa Książęcego Ryżowego ;). Dodatek porzeczki fajnie współgra z delikatnym serem i cukinią, podkręcając smak. Polecam to nietypowe połączenie :).

Przypominam o trwającym konkursie! Szczegóły tutaj

Przepis autorski

pizzerinki

Ciasto:

  • 1 kg mąki (użyłam "pizzowej")
  • 1 łyżka soli,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 500 ml ciepłej wody (ok. 40 stopni).
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 8 łyżek oliwy

Sos pomidorowy:

  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

Nadzienie:

  • 400 g kiełbasy niewędzonej,
  • 375 g mozzarelli,
  • 3 małe czerwone pomidory
  • 3 małe żółte pomidory
  • niewielka cukinia
  • garść czarnych porzeczek

Ciasto: w ciepłej wodzie (ok. 40 stopni) mieszam rozkruszone drożdże, cukier oraz odrobinę mąki. Odstawiam na ok. 10 minut aby zaczyn "ruszył".

Do misy wsypuję 2/3 mąki, dodaję oliwę, sól oraz zaczyn. Mieszam, zagniatam ciasto dodając stopniowo mąkę. Zagniatam aż ciasto jest gładkie i elastyczne i "odchodzi" od ręki. Wkładam do misy, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia*.

Sos: składniki sosu mieszamy.

Ciasto na pizzę dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Każdy prostokąt smarujemy sosem, następnie wykładamy dodatki: pokrojoną w cienkie plastry cukinię, mozzarellę, pokrojoną cienko kiełbasę oraz cienko pokrojone pomidory, dodajemy kilka porzeczek. Ciasto zwijamy w roladę, następnie kroimy w plastry.Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, plastry pizzy kładziemy na blaszkach. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni. Pizzerinki pieczemy ok. 8-10 minut.

Podajemy gorące.

*Ciasto na pizzerinki możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce - ciasto także rośnie ale wolniej

pizzerinki2

poniedziałek, 22 lipca 2013

Niedawno na Facebooku fanpage Niebieskiej Pistacji osiągnął piękny okrągły 1000 polubień! Bardzo Wam za nie dziękuję. Z tej okazji zapraszam na konkurs! Do wygrania super nagrody!

Za pierwsze miejsce - zielona patelnia Amie Neoflam 26 cm

patelnie

Za drugie oraz trzecie miejsce - dla każdej osoby zestaw dwóch pojemników Cloc Neoflam

pojemniki

Sponsorem nagród jest Neoflam

neoflam logo

Zasady konkursu

1. Konkurs trwa 22.07-28.07.2013

2. 31.07.2013 - na stronie pojawi się lista zwycięzców

3. Aby wziąć udział w konkursie należy wysłać na mail: niebieska.pistacja@gmail.com przepis na tytułowe "Lato w słoiku" - może to być dżem, nalewka, sałatka, konfitura - co tylko podpowie Wam wyobraźnia - ale musi to być zamknięte w słoiku/butelce i być przetworem. Do przepisu należy dołączyć własnoręcznie wykonane zdjęcie, na którym koniecznie obok potrawy musi znaleźć się karteczka z napisem "Niebieska Pistacja"! 

4. Każdy może wysłać kilka zgłoszeń

Wasze zdjęcia będą umieszczane na moim facebookowym profilu.

Będzie mi miło jeśli polubicie mój profil na Facebooku :).

Serdecznie zapraszam do zabawy i czekam na Wasze przepisy!

 
1 , 2
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl