piątek, 29 lipca 2016

Rewelacyjne ciasto, które posmakuje nie tylko najmłodszym. Mięciutki biszkopt, bita śmietana no i czekolada, mniam! Na pewno do powtórzenia :). Polecam!

kinder pingui

Źródło

Tortownica o śr. 26 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mleka

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki (30-36%),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 50 g cukru waniliowego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżeczki żelatyny

Polewa:

  • 200 g czekolady (100 g gorzkiej, 100 g mlecznej),
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka oleju

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy. Wlewamy olej, mleko, krótko miksujemy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i kakao. delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.

Krem: do misy przelewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i miksujemy aż uzykamy sztywną pianę. W międzyczasie żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, czekamy aż napęcznieje a następnie podgrzewamy aż się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy śmietankowej, mieszamy i przekładamy do pozostałej masy szybko miksując.

Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy resztą składników i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

Na pierwszy blat biszkopty wykładamy połowę masy, wyrównujemy, polewamy polewą (powinna być cienka jej warstwa), wstawiamy do lodówki/zamrażarki na kilka minut, wykładamy resztę masy, wyrównujemy i polewamy resztą polewy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy gorącym nożem.




07:25, zauberi
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 lipca 2016

zdrowy detoks

"Zdrowy detoks" - Ewa Jarosz

Nie jestem fanką restrykcyjnych diet dlatego trochę obawiałam się, że ta książka będzie namawiała do mocnych ograniczeń czy głodówki, z tym zresztą kojarzy mi się tytuł. Nic bardziej mylnego. Książka bardzo mnie wciągnęła (co było dla mnie zaskoczeniem, bo wcześniejsze książki o dietach które czytałam były mocno zniechęcające) bo w przystępny sposób opisuje zdrowe odżywianie, nie tylko pod katem odchudzania, ale także poszczególnych chorób tj. niepłodność, nadciśnienie,  choroby żołądka czy osłabione włosy, paznokcie. Z zaciekawieniem czytałam jak jedzenie wpływa na nasz organizm, jak różne choroby mogą być spowodowane właśnie niewłaściwą dietą. A niewłaściwa dieta to nie tylko fast foody, ale przede wszystkim nieregularne posiłki, brak śniadań, zbyt dużo mięsa i soli w diecie, picie małej ilości wody. Niby każdy o tym wie ale mało kto stara się coś z tym zrobić i raczej nie zastanawiamy się jak to może wpłynąć na nasz organizm.

Podobało mi się opisanie poszczególnych posiłków, co powinno się w nich zawierać by dostarczyć organizmowi niezbędnego ale i zdrowego paliwa. W książce znajdują się także podpowiedzi dla osób pracujących na zmiany i mających problem z jedzeniem regularnie.

Sporo jest także porad jak zacząć taki "zdrowy detoks", jak się zmotywować do zmian. Przekaz płynący z książki jest taki, każdy może choć trochę zdrowiej się odżywiać. Podoba mi się to że są przedstawione małe kroczki które mogą pomóc zmienić nasze nawyki na zdrowsze.

Jest trochę o porażkach w diecie, dlaczego się nam przydarzają, skąd się bierze efekt jojo i co robić by w diecie wytrwać.

Na końcu książki pojawia się kilka ciekawych przepisów, a po każdej części jest podsumowanie najważniejszych rzeczy.

Mi ta książka dała wiele do myślenia, zaczęłam się uważniej przyglądać swojej diecie i już wprowadziłam kilka istotnych zmian.

zdrowy detox2

zdrowy detox3

zdrowy detox4

 

Tagi: recenzja
07:40, zauberi , inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 lipca 2016

Dzisiaj propozycja, która ucieszy nie tylko najmłodszych. Dorośli również z przyjemnością zajadali się tymi ciasteczkami i na urodzinowej imprezie synka zniknęły jako pierwsze. Polecam!

Źródło

ciastka z m&m

  • 100g miękkiego masła,
  • 130g jasnego brązowego cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 170g mąki pszennej,
  • 60g kakao,
  • 60g M&M’s
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 70g M&M’sów do ozdoby


Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minut na najwyższych obrotach. Dodajemy jajko, ucieramy do połączenia składników, dodajemy przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i solą mąkę.  Zagniatamy ciasto, dodajemy M&M'sy i mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, zostawiając odstępy. W każde ciastko wciskamy po 3-4 cukierki.

Wstawiamy do piekarnika na 13-15 minut (temp. 180 stopni).

ciastka z m&m2

wtorek, 12 lipca 2016

W takie dni jak dziś stawiam na takie ciasta, co prawda biszkopt trzeba upiec ale spokojnie można go zastąpić biszkoptami. Dla mnie to ciasto to smak dzieciństwa, najlepszą wersję jadłam u mojej koleżanki ale ta Kasi jest równie pyszna. Polecam!galaretkowiec

Źródło

Składniki na formę 25x30 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju 

Przełożenie:

  • 4 różnokolorowe galaretki (u mnie zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa)
  • 650 ml kremówki 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

 Biszkopt: formę wykładamy papierem do pieczenia. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, dodajemy do nich wodę i olej. Mieszamy, dodajemy po łyżce suchych składników, delikatnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni.

Każdą galaretkę rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Studzimy, wstawiamy do lodówki, gdy stężeje kroimy w kostkę.

Żelatynę zalewamy 125 ml wrzątku, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia.

Biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden wkładamy do formy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy żelatynę. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy, wykładamy na biszkopt w formie, wyrównujemy i wkładamy drugi blat. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Tagi: kremówka
07:52, zauberi , inne
Link Komentarze (2) »
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl