wtorek, 31 sierpnia 2010

W tym roku naprawdę zaszalałam z przetworami. Może dlatego iż to moje pierwsze wolne wakacje od kilku lat i mam czas poeksperymentować. Razem z Mężem robiliśmy etykietki i wyszło nam ok. 30 rodzajów różnych przetworów. Istne szaleństwo ;) a przyklejając je marzyłam już o zimie, kiedy będę mogła otworzyć te wszystkie pyszności i się nimi rozkoszować :).

A wracając do sosu, mam prawdziwy urodzaj pomidorów i cukinii na działce, szukałam więc przepisów pozwalających wykorzystać te pyszne warzywa :). Sos słodko-kwaśny wyszedł genialny!!! Sto razy lepszy niż te "sklepowe" (za którymi szczerze powiedziawszy nie przepadam), aromatyczny, pełen kawałeczków warzyw. Myślę, że jako jeden z piewszych pójdzie do wypróbowania kiedy tylko zrobi się chłodniej ;) (jakiś pretekst musi być). Przepis pochodzi stąd

sos słodko kwaśny

 

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka bambusa (ja nie dodałam)
  • 4 marchewki pokrojone w zapałkę
  • 6 ząbków czosnku
  • 0,5 łyżki chili z torebki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 3 szkl cukru
  • 1 szkl octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min. Na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. Zagotować. Pasteryzować 20 min. Gorący sos wkładać do słoików. Polecam!

AKCJA PRZETWORY

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Uwielbiam orzechy, dlatego wszystkie orzechowe ciasta należą do moich ulubionych. Przepis nie wiem skąd, godny polecenia! Pychota!

orzechowiec

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki (3 szklanki),
  • 125g margaryny/masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka sody

Polewa orzechowa:

  • 30 dag orzechów włoskich,
  • 125g margaryny/masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki cukru

Krem:

  • 1/2 litra mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 200g masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec każdy placek osobno w dużej blaszce po 15 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni.
Polewa orzechowa: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty
Krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
Przekładanie: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.
Można na masę wyłożyć jeszcze powidła.

środa, 04 sierpnia 2010

Uwielbiam rurki!!! Kocham po prostu, kruche ciasto nadziane kremem budyniowym, bitą śmietaną i czym tylko zapragniemy :)! Dziś podaję przepis na ciasto, każdy z nas na pewno ma swój ulubiony krem, którym lubi je nadziewać. Polecam!

ciasto do rurek

  • ½ kg mąki,
  • 250 g masła,
  • 4 żółtka,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli

Mąkę posiekać z margaryną, śmietaną i wymieszać z żółtkami, solą i octem. Schłodzić, rozwałkować i kroić pasy o szerokości 1,5 cm, nawijać na rurki i piec na złoto w temperaturze 180 stopni. Wychodzi ok. 60 sztuk.

 

poniedziałek, 02 sierpnia 2010

To ciasto nie potrafi mi się znudzić! Wszyscy w domu je uwielbiamy i zawsze jakoś tak się dzieje, że znika w niewyjaśnionych okolicznościach :) a po drugie jest to pierwsze ciasto jakie upiekł dla mnie mój chłopak (a teraz mąż) :) mam więc same pozytywne wspomnienia :). Niezawodny przepis Dorotus :)!

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody,
  • pół kostki masła (125 g),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 cukier waniliowy - 16 g,
  • 4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką',
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką'),
  • 4 jajka,

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Ciasto: Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl