wtorek, 29 maja 2018

W domu pełno miałam czekoladek dla dzieci, syn za bardzo za nimi nie przepada i nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Pomyślałam więc o serniku, który jest świetnym wypiekiem do zużycia właśnie takich słodkości.

sernik_czekoladowy1

Tortownica 18 cm:

Spód:

  • 125 g ciastek kruchych,
  • 80 g orzechów włoskich mielonych
  • 40 g masła roztopionego

Warstwa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (użyłam gotowego mielonego z wiaderka),
  • 100 g czekoladek dla dzieci (typu kinder, czy innych z mlecznym nadzieniem, ewentualnie pralinek nadziewanych),
  • 3 jajka L,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie polewa czekoladowa

Spód: ciastka drobno kruszymy, dodajemy orzechy i masło, mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko uciskamy.

Twaróg: czekoladę topimy w kąpieli wodnej, mieszamy z twarogiem, jajkami, mąką ziemniaczaną. Miksujemy. Wylewamy na spód. Sernik pieczemy około 40-50 minut w temp. 170 stopni.

sernik_czekoladowy2sernik_czekoladowy3

09:53, zauberi
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 maja 2018

Proste i szybkie ciasteczka, które możecie zrobić pomocą Waszych pociech. Idealne do zabrania ze sobą na wycieczkę rowerową czy piknik. Jak szybko je zrobicie to tak szybko znikną. Polecam!

ciasteczka_z_jagodami2

  • 120 g margaryny Palma,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko L,
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli
  • około 100 g jagód/borówek

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, miksujemy, dodajemy jajko i ekstrakt. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy kilka jagód. Pieczemy około 25 minut w temp. 175 stopni. Ciasta mogą się lekko rozlać dlatego należy zrobić między nimi większe odstępy.

ciasteczka_z_jagodami

 


  Palma - zróbmy coś dobrego

07:28, zauberi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 maja 2018

Miało być zupełnie inne ciasto ale po mojej walce ze składnikami naprędce wymyśliłam nowy przepis. Wyszło smaczne, lekkie ciasto, gościom smakowało a ja cieszyłam się, że mimo przeciwności podczas pieczenia udało się zrobić coś tak dobrego.

ciasto straciatella

Forma 23x33 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 4 jajka L,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 50 g startej gorzkiej czekolady,
  •  kilka łyżek cukru pudru do smaku

Dodatkowo:

  • 2 opakowania ciastek z galaretką w czekoladzie,

Polewa czekoladowa (skorzystałam z tego przepisu)

Ciasto:  masło roztapiamy, wsypujemy cukier i kakao, studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy ubite białka. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 160 stopni.

Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko studzimy. Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier puder do smaku i zahartowaną śmietanką żelatynę, miksujemy, dodajemy startą czekoladę, mieszamy.

Ostudzone ciasto kroimy na 2 płaty. Jeden płat ciasta smarujemy połową masy, układamy ciastka, smarujemy resztą masy. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Polewamy polewą.

ciasto straciatella

11:10, zauberi
Link Komentarze (2) »
piątek, 11 maja 2018

Miałam spore zapasy czekolady w domu a na ciężkie ciasto typu brownies zero ochoty. Szukałam, szukałam aż znalazłam to ciacho, czekolada została zużyta a ciasto wyszło bardzo dobre, lekkie, coś pokroju naszego tradycyjnego murzynka, ale z mocnym czekoladowym posmakiem. Polecam!

ciasto_czekoladoweee

Źródło

Tortownica o śr 25-26 cm:

  • 160 g masła
  • 200 g czekolady (u mnie 100 gorzkiej i 100 mlecznej),
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masło, czekoladę podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż składniki się roztopią, mieszamy, dodajemy mleko. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, masę czekoladową i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45-50 minut do suchego patyczka, po wystudzeniu polewamy polewą.

12:40, zauberi , inne
Link Komentarze (1) »
środa, 09 maja 2018

Robiłam je wieki temu i postanowiłam wrzucić ponownie na bloga, pyszne, robią się szybko i mało kto się domyśli, że w składzie ciasta nie ma jajek a jest za to sporo marchewki. Polecam!

rogaliki_marchewkowee

Źródło

  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej)
  • kostka masła lub margaryny (200 g),
  • 2 szklanki mąki,
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • można dać odrobinę aromatu waniliowego


na nadzienie: gęsta marmolada lub powidła

Wszystkie składniki zagniatamy i wałkujemy ciasto podsypując mąką. Wycinamy z ciasta trójkąty, smarujemy je marmoladą i zwijamy w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Pieczemy około 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.rogaliki_marchewkowee2

 

09:11, zauberi
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl