sobota, 05 stycznia 2019

Uwielbiamy takie fast foody chociaż wcale to nie jest aż takie fast ;), w takiej wersji gyros jest dużo zdrowszy niż taki kupowany na mieście bo wiemy co dodajemy i możemy go modyfikować tak by miał takie dodatki jakie nam smakują najbardziej. Polecam!

domowy_gyros3

Mięso:

  • 1 kg polędwiczek z kurczaka,
  • 1 opakowanie przyprawy  Vegeta Natur do gyrosa
  • 6 łyżek oleju
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży ziemniak

Domowe tortille:

16 sztuk:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 szklanka gorącej wody

Sos czosnkowy:

  • około 200g jogurtu naturalnego,
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki ketchupu,
  • czubata łyżka majonezu,
  • odrobina soku z cytryny

Surówka z kapusty pekińskiej:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • spora szczypta przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
  • 1 duża łyżka majonezu,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Opcjonalnie: pokrojone pomidory, ogórki, szczypiorek

domowy_gyros1

Mięso:

mięso myjemy, osuszamy, mieszamy z przyprawą i olejem, najlepiej w takiej marynacie zostawić je na kilka godzin.

Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne. Na spód wlewamy łyżkę oleju, na nim kładziemy, połówkę ziemniaka, w który wbijamy 3 długie patyczki do szaszłyków, na nie wbijamy na przemian mięso i krążki cebuli. Całość wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, co 10 minut polewamy kurczaka zbierającym się tłuszczem u dołu. Po upieczeniu ostrym nożem ścinamy brzegi, nakładamy mięso na placki, dodajemy sos czosnkowy, surówkę i inne dodatki.

Tortille:

W  misie miksera zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto (można to także zrobić ręcznie). Przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 16 części, formujemy z każdej kulkę, odkładamy na stolnicę na 15 minut przykrywając folią by nie wyschły.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, każdą kulkę wałkujemy bardzo cienko na okrąg o średnicy 20-22 cm. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez tłuszczu z obu stron. Tortille układamy na talerzu, jedna na drugiej, przykrywamy na wierzchu wilgotną ściereczką/ręcznikiem. Możemy je po skończeniu smażenia zostawić na chwilkę pod ręcznikiem jeśli są zbyt sztywne i nie nadają się do zwijania. Przechowujemy w woreczku w temperaturze pokojowej.

Sos czosnkowy:

wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zostawiamy na jakiś czas by smaki dobrze się przegryzły.

Surówka z kapusty:

Kapustę siekamy, dodajemy przyprawę i wszytko lekko zgniatamy dłońmi by zmiękczyć kapustę, dodajemy majonez i jogurt, mieszamy.

domowy_gyros2domowy_gyros4

domowy_gyros5


  Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

16:46, zauberi
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 17 grudnia 2018

Idealne! Uwielbiam wszystko co jest z masłem orzechowym, są kruchutkie, przyjemnie pachną orzeszkami, łatwo się je robi i wszystkim bardzo posmakowały i dzieciom i dorosłym, gorąco polecam!

Źródło

ciasteczka_z_masem_orzechowym_i_czekolad

  • 100 g masła
  • 120 g masła orzechowego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 170 g mąki
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli morskiej
  • 50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady

Miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy ubijamy przez 5 minut, dodajemy jajka, wanilię i znów ubijamy jeszcze 3 minuty. Dodajemy sypkie składniki i mieszamy, dosypujemy kropelki czekoladowe, mieszamy. Ciasteczka wykładamy na blaszkę robiąc spore odstępy, lekko uklepujemy. Pieczemy w temp. 175 stopni około 15 minut.

ciasteczka_z_masem_orzechowym_i_czekolad2

08:56, zauberi
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 grudnia 2018

Ciasto na prawdziwym wypasie, bardzo słodkie, podzielne, na pewno sprawdzi się przy dużych imprezach bo wychodzi go bardzo dużo, jak jesteście fanami bezy to polecam.

kostka_hiszpaska2

Źródło

Forma 25 x 36

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao

Nasączenie:

  • 125 ml ponczu - zimnej przegotowanej wody wymieszanej z 3 łyżkami likieru kawowego lub wódki

Składniki na krem czekoladowy z kawą i bezami:

  • 250 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 180 ml mleka
  • 350 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru (niepełna)
  • 2 łyżki wódki lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki kawy naturalnej, zmielonej
  • 300 g bezików (suchych w środku, nie piankowych)

Ponadto:

  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej
  • 600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kawy naturalnej, zmielonej
  • kakao, do oprószenia

Biszkopt: białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, następie żółtka, mąkę z kakao, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.

Krem czekoladowy: mleko podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane czekolady, odstawiamy na chwilę, mieszamy, studzimy ale masa powinna być płynna.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy alkohol, kawę i ucieramy, dodajemy masę czekoladową. Mieszamy, dodajemy pokruszone bezy.

Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy powidłami, wykładamy krem. Wstawiamy do lodówki. Następnie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i kawą, wykładamy na ciasto, schładzamy. Przed podaniem oprószamy kakao.

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Ciasto, które pewnie w różnych wersjach jedliście nie raz. Bardzo kojarzy mi się ze świętami, na pewno jest dosyć pracochłonne ale plus jest taki, że można go zrobić dużo wcześniej. Polecam!

miodownik

Źródło

Składniki na 7 blatów:

  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu

Krem kajmakowy z kawą:

  • 300 g masła
  • 800 g masy kajmakowej z puszki
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek ciemnego rumu
  • 2 łyżki kawy zmielonej, prawdziwej- opcjonalnie

Nasączenie:

  • 50 ml rumu
  • 50 ml wody

Ponadto:

  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • odrobina kakao do oprószenia
  • orzechy włoskie do dekoracji

Ciasto: mąkę przesiać z kakao.

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (około 10 minut). Dodać miód, ubić, zmiksować.

Do kubeczka wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao, sodę z octem, wymieszać (ciasto będzie się kleiło). Ręce zanurzać od czasu do czasu w mące i podzielić ciasto na 7 części.

Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wylepić formę. Ponakłuwać widelcem, piec około 7-10 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić, upiec tak resztę blatów. Jeden pokruszyć w malakserze.

Masa: masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy w kilku turach kajmak, ucieramy, dodajemy rum, kawę, ucieramy, dodajemy orzechy.

Krem dzielimy na 7 części. Blaty ciasta nasączamy wodą z rumem, smarujemy masą i tak przekładamy. Wierzch i boki posypujemy okruszkami wymieszanymi z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin. Ciasto owijamy folią, obciążamy deseczką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Potem możemy dociążyć jeszcze jedną deseczką. Podajemy po kilku dniach.

Tagi: miód orzechy
14:19, zauberi
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 listopada 2018

Tort którego pomysłodawcą w dużej części jest mój synek, to on skomponował krem, z moją drobną pomocą powstał taki tort. Wszystkie smaki fajnie do siebie pasują, słodycz kajmaku jest przełamana masłem orzechowym i cierpkim dżemem. Polecam!

tort kajmakowo-orzechowy

Przepis bierze udział w akcji Przepis na udane święta - http://ambition.pl

Tortownica o śr. 24 cm:

Biszkopt I:

  • 6 jajek L,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia,

Biszkopt II:

  • 3 jajka L,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

  • 400 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu ,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • puszką kajmaku,
  • kilka łyżek masła orzechowego,
  • 70g rozpuszczonej karmelowej czekolady,

Do nasączenia:

  • 150 ml mocnej kawy,

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy lub powidła

Biszkopt I: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Powoli dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Ciasto przełóż do tortownicy. Pieczemy w temp. 170 stopni ok. 40 minut sprawdzając patyczkiem.

Biszkopt II:  Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Powoli dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto przełóż do tortownicy. Pieczemy w temp. 170 stopni ok. 30-35 minut sprawdzając patyczkiem.

Krem: z mleka, mąki ziemniaczanej i budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Czekoladę karmelową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce budyniu cały czas mieszając. Dodajemy kajmak, masło orzechowe, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę:

Złożenie: ciemny biszkopt nasączamy kawą, smarujemy warstwą dżemu, nakładamy 1/3 kremu, jasny biszkopt, nasączenie, dżem, 1/3 kremu, ciemny biszkopt, nasączenie, kremem smarujemy górę i boki, dekorujemy z resztą kremu.

tort kajmakowo-orzechowy

tort kajmakowo-orzechowy


Przepis na udane święta

10:29, zauberi
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl