czwartek, 06 września 2018

Pizzę z tego przepisu robiłam już na pewno kilkaset razy, tak to nie pomyłka, bo przepis znam od paru lat a pizza to jedno z naszych ulubionych dań więc jemy ją często. Wychodzi idealna, jeśli mam ochotę na cieńszy spód to dodaję drożdże suszone jak na grubszy to daję świeże. Polecam!

ciasto na pizzę

Na dwie duże pizze (robię na blaszkach wyjmowanych z piekarnika)

  • 500 g mąki,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suszonych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju

Do miski przesypuję mąkę, robię w niej wgłębienie i do niego wrzucam pokruszone drożdże, posypuję cukrem, zalewam częścią ciepłej wody i odstawiam na około 5 minut. Po tym czasie dodaję większą część wody, sól, oliwę i zagniatam ciasto dodając w razie potrzeby wodę. Zagniecione ciasto przykrywam w misce ściereczką i odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części, wałkuję na wielkość blachy, smaruję sosem, posypuję ulubionymi dodatkami i piekę około 15 minut w temp. 220-230 stopni.

09:34, zauberi
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 września 2018

Sos z tego przepisu robię już kilka lat, zawsze schodzi mi kilkadziesiąt słoiczków. Jest pyszny, aromatyczny, super jako podstawa każdej pizzy, uwielbiam i gorąco polecam ten przepis.

sos_do_pizzy

Zmodyfikowany przepis Źródło

Na około 700 ml sosu:

  • 2 kg świeżych, bardzo dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Pomidory kroję, wrzucam do garnka i gotuję pod przykryciem około 20 minut. Przecieram przez sito i dalej gotuję, dodaję bazylię, oregano, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuję aż sos zgęstnieje, dodaję wtedy cukier, ocet, doprawiam solą. Mieszkam, przekładam do słoiczków.

09:27, zauberi
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 sierpnia 2018

Przecudowny sernik ze śliwkami, na pewno zrobię go jeszcze nie raz, Was też zachęcam bo sezon śliwkowy się zaczął i warto na ten sernik się skusić. Nam bardzo smakował, a jest prosty do wykonania.

sernik_ze_sliwkami

Źródło

Ciasto kruche:

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

  • 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (użyłam wiaderkowego)
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych

Spód: ze składników na spód stworzyć kruszonkę zagniatając je dłońmi. Połowę kruszonki wyłożyć do blaszki (u mnie foremka 23x33 cm ale może być mniejsza lub tortownica 23-24 cm). Lekko ugniatamy by spód nie miał dziur i pieczemy w temp 180 stopni około 15-18 minut.

Masa serowa: wszystkie składniki (oprócz śliwek) miksujemy ze sobą do połączenia się składników, wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy śliwki rozcięciem ku górze, posypujemy kruszoną, pieczemy około 60 minut w temp. 170 stopni, studzimy w stygnącym piekarniku.

sernik_ze_liwkami2

środa, 22 sierpnia 2018

Puszyste i proste do zrobienia ciasto z malinami, robi się raz dwa, kruszonkę można zrobić albo tradycyjnie ze swojego ulubionego przepisu albo tak jak ja pokruszyć kilka maślanych ciastek na wierzch lub całkowicie kruszonkę pominąć. Polecam!

puszyste_ciasto_z_malinami

Forma 23x33 cm:

  • 3 jajka L,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • około 300 g malin na wierzch

opcjonalnie 2-3 ciastka maślane do pokruszenia na wierzch

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę około 3-4 minuty, dodajemy na przemian połowę mąki wymieszanej z proszkiem, olej, znów mąkę, wodę i sól. Mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzch wykładamy maliny, kruszymy ciastka. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 180 stopni.

poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Hicior zeszłego lata, są pyszne, chrupiące i dosyć łatwo się je robi. Zróbcie koniecznie w tym roku, ostrzegam, że są mocno octowe więc jeśli ktoś nie koniecznie lubi aż tak octowe przetwory może lekko zmniejszyć ilość octu.

koreczki_ogrkowe_sa

Źródło: Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji

  • 2 kg małych ogórków,
  • 2 nieduże cebule,
  • nać selera (ewentualnie gałązki selera naciowego zielona część)

Do namoczenia:

  • 4 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki soli

Zalewa:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 %,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka listków laurowych,
  • 1 łyżeczka przyprawy do szaszłyków

Umyte ogórki kroimy ze skórką na grube plastry, cebulę na krążki. Mieszamy, zalewamy 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Odstawiamy na 3 godziny.

Składniki na zalewę mieszamy i gotujemy. Do każdego słoika wkładamy po gałązce selera, napełniamy słoiki odciśniętymi ogórkami z cebulą, zalewamy gorącą zalewą pilnując by w każdym słoiki znalazło się trochę przypraw. Zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut.

13:15, zauberi
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl