piątek, 20 kwietnia 2018

Bardzo lubię suszone śliwki, ich dodatek do sernika robi wielką robotę. Całość świetnie się komponuje, porcja jest naprawdę spora więc jeśli nie macie dużej tortownicy polecam robić tak jak ja w jednej dużej (24 cm) i mniejszej (18cm) albo w dużej blaszce.

sernik kalifornijski

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

Tortownica śr. 26 cm albo większa blaszka

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyzeczka proszku,
  • odrobina amoniaku,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego (użyłam wiaderkowego),
  • 250 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 8 jajek L,
  • 1 budyń śmietankowy

Kruszonka:

  • 180 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 130 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g płatków migdałowych,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 400 g śliwek suszonych kalifornijskich pokrojonych w kostkę

Ciasto kruche: zagnieść ciasto kruche. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cynamonem i pokruszonymi płatkami migdałowymi, wyłożyć połowę śliwek.

Masa serowa: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając, dodajemy ser, budyń, miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Połowę masy serowej wykładamy na śliwki, na to dajemy resztę śliwek i resztę masy serowej, posypujemy kruszonką (wszystkie składniki zagniatamy i "skubiemy" na ciasto). Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy przez pierwsze 30 minut w lekko uchylonym piekarniku.

11:13, zauberi
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 kwietnia 2018

Prosty i szybki pomysł na pyszne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Koniecznie jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, synek i nie tylko on się nim zajadają.

Źródło: wielka księga specjałów siostry Anastazji

racuszki z jabłkami

  • 400 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka L,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • spora szczypta soli
  • 2 starte jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki oprócz jabłek dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy jabłka, smażymy placki na małym ogniu by jabłka zmiękły.

08:19, zauberi , inne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 kwietnia 2018

Ciasto pracochłonne ale według mnie warte tego trudu bo wyszło przepyszne. Delikatne i orzeźwiające dzięki masom z jogurtu i brzoskwiniom.

Źródło: wielka księga ciast siostry Anastazji

delikatne ciasto z masą jogurtową

Forma 23x38 cm:

Biszkopt:

  • 6 jajek L,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jogurtowy:

  • 750 ml jogurtu,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • cukier puder do smaku

Krem jogurtowy owocowy:

  • 750 ml jogurtu owocowego (u mnie jagodowy),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • cukier puder do smaku

Pianka kawowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych (kupiłam opakowanie 300 g i jeszcze mi zostało sporo biszkoptów),
  • 1 puszka brzoskwiń

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Powoli dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Krem jogurtowy:

w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek jogurtu, mieszamy. Jogurt miksujemy z żelatyną, dodając cukier puder do smaku.

Na pierwszy biszkopt wykładamy krem jogurtowy, wstawiamy na chwilę do lodówki by lekko stężał, następnie układamy na nim na skos biszkopty, między nie wkładamy pokrojone w paski brzoskwinie. Zalewamy kremem jogurtowym owocowym (robimy tak jak krem jogurtowy). Wstawiamy do lodówki. W międzyczasie robimy piankę kawową.

W wodzie rozpuszczamy żelatynę, w kilku łyżkach gorącej wody rozpuszczamy kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder, do żelatyny dodajemy kilka łyżek śmietanki, mieszamy dokładnie. Żelatynę dodajemy do ubitej śmietanki ciągle ubijając, na koniec wlewamy kawę i jeszcze chwilę ubijamy. Masę wykładamy na ciasto, na wierzch kładziemy drugi biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Możemy ciasto polać ulubioną polewą.

 

 

 

piątek, 23 marca 2018

Mieliśmy ochotę na jakieś proste ciasto, przejrzałam stan zamrażarki i znalazłam trochę mrożonych malin. Ciasto zrobiło się prawie samo i smakowało genialnie. Gorąco Wam polecam.

ciasto z budyniem i owocami

Źródło

Forma 23x33 cm:

  • 250 g masła,
  • 2 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 1 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo

  • owoce świeże lub mrożone (u mnie maliny, większe owoce warto pokroić)
  • opcjonalnie kilka łyżek wiórków kokosowych

Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, 3/4 wkładamy do lodówki, resztę do zamrażarki na pół godziny.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na to wykładamy ciasto. 

Gotujemy budyń, ciepły wylewamy na ciasto. Wierzch posypujemy owocami, ścieramy na wierzch zamrożone ciasto wymieszane z wiórkami kokosowymi. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 160 stopni.

ciasto z budyniem i owocami2

09:30, zauberi
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 19 marca 2018

Szybki do zrobienia ale pyszny tort dla miłośników czekolady i nutelli. Synek, który za tortami nie przepada zjadł kilka kawałków. Polecam :)

tort_czekoladowyy

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki płaskie kakao

Krem:

  • 125 g mąki,
  • 1 op. cukru wanilinowego,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 3 duże łyżki kremu czekoladowego typu nutella,
  • 200 g masła,
  • 1-2 łyżeczki kakao

Do nasączenia: u mnie mocna inka malinowa (4 łyżeczki na 150 ml gorącej wody) ale możecie nasączyć także herbatą z cytryną i cukrem lub wodą z sokiem malinowym

Opcjonalnie polewa czekoladowa na wierzch

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Powoli dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mąkę. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut sprawdzając patyczkiem.

Krem: 400 ml mleka gotujemy z cukrem, do reszty dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka. Budyń studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce budyniu, następnie nutellę i kakao. 

Biszkopt przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy i przekładamy kremem, kremem smarujemy także wierzch i boki.

12:59, zauberi , torty
Link Komentarze (1) »
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl