piątek, 17 sierpnia 2018

Ciasto, które w wielu wariacjach pojawia się od paru lat na blogach, przyszła pora i na mnie. Jest smaczne, na pewno fajnie pasują tu kwaskowate owoce, u mnie jagody, winogrona (nie za bardzo się tu sprawdziły) i owoce granatu.

Źródło

owocowa chmurk

Forma 23x33 cm:

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Galaretka z malinami:

  • 600 g drobnych owoców świeżych lub mrożonych
  • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Beza z migdałami:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałów

Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, możemy wyrównać wałkując np. szklanką. Wstawiamy blaszkę do lodówki na pół godziny. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190-200 stopni około 20 minut, studzimy.

Galaretka: owoce rozmrażamy na durszlaku. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody, studzimy, mieszamy z owocami, wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Galaretkę przekładamy na ciasto, wstawiamy do lodówki.

Krem śmietanowy: wszystkie składniki miksujemy aż uzyskamy gęsty krem (uważając by się nie zwarzyło). Krem wykładamy na ciasto.

Beza: białka ubijamy, gdy zaczyna się robić piana zaczynamy dosypywać cukier po łyżce ciągle miksując. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy bezę, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 140 stopni przez 1 godzinę, studzimy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, smarujemy kremem, na wierzch wykładamy bezę, schładzamy całość przez 2 godziny w lodówce minimum.



poniedziałek, 25 czerwca 2018

Robię co roku, potem tylko wyciągam słoiczek dodaję do rosołu i pyszna ogórkowa gotowa. Polecam!

Źródło

ogóki tarte

  • 1500 g ogórków gruntowych,
  • pęczek koperku,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki soli kamiennej

Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy, mieszamy, odstawiamy na godzinę, dodajemy drobno posiekany czosnek i drobno posiekany koperek. Mieszamy, przekładamy do słoiczków do 2/3 wysokości, zakręcamy, odstawiamy do ukiszenia. Warto ogórki postawić w miejscu gdzie będą się kisić na jakiejś tacce/blaszce bo mogą kipieć. Ja ogórki robię w słoiczkach po musztardzie.


piątek, 08 czerwca 2018

Ciasto, które choć raz w sezonie pod różnymi postaciami musi się u mnie pojawić. Taka zmodyfikowana wersja tradycyjnego ciasta ucieranego ze sporą ilością truskawek. To ciasto ma to do siebie, że dosyć długo utrzymuje świeżość, spokojnie postoi kilka dni i wciąż będzie miękkie.

ciasto_z_truskawkami2

Tortownica 33x23 cm:

  • 5 jaj L
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek,

opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania wierzchu


Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Dużą blaszkę (33x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Truskawki umyć, pokroić w ćwiartki. Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę (około 5 minut ubijania), dodawać powoli olej, śmietanę, ekstrakt, ciągle mieszając na niskich obrotach następnie wmieszać mąkę, masa powinna być dosyć gęsta, jeśli byłaby ciężka do wymieszania można dodać więcej śmietany. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, Na wierzchu rozłożyć truskawki, lekko wcisnąć w ciasto. Piec ok. 40 min. Patyczkiem sprawdzić czy się upiekło.  Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

ciasto_z_truskawkami_ucierane

 

poniedziałek, 04 czerwca 2018

Synek zamarzył sobie tort z kajmakiem i chociaż do jego urodzin jeszcze kilka tygodni nie potrafiłam mu odmówić tej przyjemności. Postało coś pysznego i bardzo słodkiego, fajnie zrobiła tu warstwa kwaśnego dżemu.

tort_kajmakowy1

Tortownica o śr. 18cm:

  • 9 jajek wielkości M,
  • 450 g mąki,
  • 450 g margaryny Palma,
  • 300 g cukru,
  • około 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4,5 łyżki mleka

Krem:

  • 250 g masła,
  • 300 g cukru pudru,
  • 200 g kajmaku,
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g kajmaku
  • dżem kwaśny np. z czarnej porzeczki
  • opcjonalnie: nasączenie szklanka przegotowanej wody, sok z polowy cytryny, łyżeczka cukru, dokładnie mieszamy


Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy pierwsze ciasto: 150 g margaryny ucieramy ze 100 g cukru na puszystą masę. Dodajemy 3 jajka, 150 g mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki mleka,  miksujemy. Przekładamy do foremki, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut. Po upieczeniu przekładamy do góry nogami na talerz by ciasto było bardziej płaskie (rośnie z górką). Tak samo postępujemy z drugim i trzecim ciastem.
Krem: miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy kajmak i sól, miksujemy.
Ciasto (jeśli jest bardzo nierówne to ścinamy górkę) nasączamy, smarujemy dżemem i 1/3 kremu. Nakładamy drugie ciasto, nasączamy, nakładamy dżem i krem. Przekładamy następny placek. Wyrównujemy, smarujemy kremem górę i boki, zostawiając trochę do rozetek.
Kajmak (200g) przekładamy do miseczki, którą możemy włożyć do mikrofalówki, mocno mieszamy, wstawiamy do mikrofalówki na 10 sekund, znów energicznie mieszamy. Kajmakiem polewamy wierzch tortu, robimy z reszty kremu rozetki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

tort_kajmakowy22

tort_kajmakowy3


  Palma - zróbmy coś dobrego

11:52, zauberi
Link Komentarze (1) »
wtorek, 29 maja 2018

W domu pełno miałam czekoladek dla dzieci, syn za bardzo za nimi nie przepada i nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Pomyślałam więc o serniku, który jest świetnym wypiekiem do zużycia właśnie takich słodkości.

sernik_czekoladowy1

Tortownica 18 cm:

Spód:

  • 125 g ciastek kruchych,
  • 80 g orzechów włoskich mielonych
  • 40 g masła roztopionego

Warstwa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (użyłam gotowego mielonego z wiaderka),
  • 100 g czekoladek dla dzieci (typu kinder, czy innych z mlecznym nadzieniem, ewentualnie pralinek nadziewanych),
  • 3 jajka L,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie polewa czekoladowa

Spód: ciastka drobno kruszymy, dodajemy orzechy i masło, mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko uciskamy.

Twaróg: czekoladę topimy w kąpieli wodnej, mieszamy z twarogiem, jajkami, mąką ziemniaczaną. Miksujemy. Wylewamy na spód. Sernik pieczemy około 40-50 minut w temp. 170 stopni.

sernik_czekoladowy2sernik_czekoladowy3

09:53, zauberi
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl