poniedziałek, 19 listopada 2018

Słodka, więc po jednej porcji poziom słodkości mam na full ale pyszna, lubię dodatek masła orzechowego do ciast a z kajmakiem stanowią pyszny duet. Polecam!

tarta kajmakowo orzechowa

Przepis bierze udział w akcji Przepis na udane święta - http://ambition.pl

Ciasto:

  • 270 g mąki,
  • 160 g zimnego masła,
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g kajmaku,
  • 150 g masła orzechowego,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki mleka w proszku,
  • opcjonalnie cukier puder jeśli masa jest za mało słodka

Masa czekoladowa:

  • 150 g czekolady mleczne,
  • 70 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaskowaty dżem - kilka łyżek

Ciasto:  z podanych składników szybko zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Formę na tartę posmarować tłuszczem i posypać lekko mąką, wyłożyć na spód ciasto i dokładnie wylepić dno i boki, nakłuć widelcem lub obciążyć wierzch grochem/kulkami do tarty (przykryć ciasto papierem do pieczenia i na to wysypać groch/kulki). Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 40 minut (15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier z grochem/kulkami). Tartę studzimy

Masa kajmakowa: kajmak, masło, masło orzechowe przekładamy do misy i miksujemy do gładkiej konsystencji, opcjonalnie dodajemy cukier puder.

Masa czekoladowa: czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, masa powinna być gęsta ale powinna dać się ładnie rozsmarować, jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej śmietanki.

Na spód wykładamy cienką warstwę dżemu, na to masę kajmakową, wyrównujemy i wykładamy masę czekoladową (lekko przestudzoną). Schładzamy. Przed spożyciem warto wyjąć 10 minut wcześniej z lodówki.

tarta kajmakowo orzechowa

tarta kajmakowo orzechowa


  Przepis na udane święta



09:05, zauberi
Link Komentarze (1) »
wtorek, 06 listopada 2018

Taką zupę mogę jeść codziennie i na pewno na stałe wejdzie do grona moich ulubieńców. Aromatyczna i sycąca i całkiem łatwa do zrobienia.

zupa_brokuowa

Źródło

  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego lub rosołu
  • 1 listek laurowy i ziele angielskie
  • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów z kartonika lub 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g serka topionego (śmietankowego)- można pominąć
  • szczypiorek i

Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki por (białą i jasnozieloną część). Smażymy 3 minuty, dodajemy startą marchewkę i smażymy 2 minuty. Dodajemy masło, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 2 minuty. Wlewamy gorący bulion, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy około 5 minut aż brokuł zmięknie. Dodajemy serek topiony i mieszamy, zaprawiamy śmietanką, posypujemy szczypiorkiem.

09:26, zauberi
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 października 2018

Musiałam zrobić to ciasto. Uwielbiam szarlotki w każdej odsłonie i wersja orzechowa bardzo mnie kusiła. Smakowała nam bardzo, smak orzechów jest mocno wyczuwalny, coś wspaniałego. Gorąco polecam!

szarlotka_orzechowa_z_kruszonk2

Źródło

Tortownica o śr. 23-24 cm:

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100g zmielonych orzechów włoskich,
  • 130g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa jabłkowa:

  • 1,5kg jabłek
  • około 2 łyżki soku z cytryny

Obrane jabłka drobno kroimy, skrapiamy sokiem i prażymy aż zmiękną i będą się rozpadały.

Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na 40 minut do lodówki. Potem połowę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w temp. 180 stopni przez 25 minut. Wykładamy jabłka, kruszymy resztę ciasta i pieczemy przez kolejne 40 minut. Jeśli w jabłkach jest bardzo dużo soku możemy je lekko osączyć na sicie.

szarlotka_orzechowa_z_kruszonk

piątek, 19 października 2018

Pyszne, bardzo łatwe do wałkowania, można to zrobić bardzo cienko, w przepisie podaje jest by podzielić ciasto na 16 części, jeśli chcecie takie nieco grubsze zróbcie ich mniej bo placki wychodzą bardzo cienkie.

tortille_pszenne2

Źródło

Składniki na 16 sztuk (lub mniej jeśli chcecie trochę grubsze)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy (lub pół na pół z masłem)
  • 1 szklanka bardzo ciepłej/gorącej wody 

W  misie miksera zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto (można to także zrobić ręcznie). Przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 16 części, formujemy z każdej kulkę, odkładamy na stolnicę na 15 minut przykrywając folią by nie wyschły.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, każdą kulkę wałkujemy bardzo cienko na okrąg o średnicy 20-22 cm. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez tłuszczu z obu stron. Tortille układamy na talerzu, jedna na drugiej, przykrywamy na wierzchu wilgotną ściereczką/ręcznikiem. Możemy je po skończeniu smażenia zostawić na chwilkę pod ręcznikiem jeśli są zbyt sztywne i nie nadają się do zwijania. Przechowujemy w woreczku w temperaturze pokojowej).

 

11:05, zauberi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 października 2018

Od jakiegoś czasu chodził za mną ten sernik, zrobiłam jako ciekawostkę, wyszedł całkiem smaczny, ale chyba jednak wolę nasze tradycyjne serniki :). Chociaż na pewno zjadłam kilka kawałków z przyjemnością i Wam polecam spróbować.

sernik_japoski

Źródło

  • 6 jajek,
  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego,
  • 50 g masła,
  • 125 ml mleka,
  • 125 g cukru pudru,
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

W garnuszku podgrzewamy masło, twarożek i mleko aż do rozpuszczenia, mieszamy by masa była jednolita, masa ma być lekko ciepła. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka dodajemy do masy serowej razem z sokiem i skórą z cytryny. Mieszamy, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, które przesiewamy przez sito, dodajemy do masy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy białka z 3-4 turach do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Formę o śr. 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki, papier powinien wystawać ponad brzeg bo masa mocno rośnie). Tortownicę dokładnie owijamy folią aluminiową i umieszczamy ją w większej blaszce. Do foremki przelewamy masę, do większej blaszki wlewamy wrzątek do 1/3 wysokości formy, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, potem wyjmujemy.

sernik_japoski1sernik_japoski2

09:48, zauberi
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl