poniedziałek, 05 marca 2018

Robiłam ostatnio aż dwa razy :) na specjalne zamówienie synka. Niewiele składników a efekt bardzo pyszny choć ostrzegam, że jest trochę z tym zabawy.

bounty

Zmodyfikowany przepis stąd

Porcja na około 25 małych batoników (użyłam formy do minimuffinek)

  • 200 g wiórków kokosowych (miałam takie bardzo drobne),
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dałam 18% słodką),
  • 70 g cukru pudru,
  • 70 g masła (dałam 150 g)

Do obtoczenia:

  • 150 - 200 g mlecznej czekolady (zużyłam 200 g mlecznej i 100 g gorzkiej)

W garnuszku podgrzewamy masło ze śmietanką aż masło się rozpuści, dodajemy wiórki wymieszane z cukrem pudrem. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia, ponieważ moja masa była bardzo sypka dodałam więcej masła.

Z masy możecie zrobić kulki albo wypróbować moją metodę, foremkę do minimuffinek wykładamy folią spożywczą, każde zagłębienie wypełniamy masą, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki by dobrze stężało. Część czekolady rozpuszczamy, smarujemy nią wierzch pralinek i znów wstawiamy do lodówki do stężenia. Wyjmujemy czekoladki, rozpuszczamy całą czekoladę i smarujemy nią czekoladki. Wstawiamy do lodówki.

bounty



11:30, zauberi , inne
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 19 lutego 2018

Hit Świąt, pyszne i dzięki ananasowi też orzeźwiające ciasto, bardzo nam smakowało i zniknęło ze stołu jako jedno z pierwszych. Gorąco Wam polecam.

ciasto z ananasem niebieska pistacja

Źródło: Boże Narodzenie z s. Anastazą i s. Salomeą

Forma: 33x23 cm:

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza kokosowa:

  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 6 białek,
  • 200 g drobnego cukru

Krem ananasowy:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 budyń waniliowy,
  • sok z 1 cytryny

Opcjonalnie ulubiona polewa czekoladowa

Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 160 stopni na 30-35 minut.

Beza: białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, wsypujemy wiórki, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. 

Krem: sok z ananasa uzupełniamy wodą by uzyskać 1 szklankę płynu, dodajemy do niego proszek budyniowy, sok z cytryny i gotujemy budyń. Studzimy, ananasy kroimy bardzo drobno. Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce budyń i ciągle miksujemy, na końcu dodajemy pokrojonego ananasa.

Ciasto przekładamy kremem. Na wierzchu kładziemy bezę kokosową i polewamy polewą.

wtorek, 13 lutego 2018

Szarlotek nigdy dość,  a szarlotka z budyniem to ten typ ciasta, który nie potrafi mi się znudzić, szybko się robi i zawsze wychodzi i smakuje.

ciasto z budyniem niebieska pistacja

Wielka księga siostry Anastazji

Forma 33x23 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4 jajka

Budyń:

  • 2,5 szklanki mleka,
  • 1 budyń,
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • słoik tartych/prażonych jabłek lub 1 1/2 kg jabłek
  • cynamon (opcjonalnie),

jeśli używamy świeżych jabłek warto dać kilka łyżek cukru

Ciasto: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, dodajemy pianę ubitą z białek, ciasto dzielimy na 2 części.

Budyń: z podanych składników gotujemy budyń.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 1 część ciasta, wykładamy pokrojone na plastry albo starte na tarce jabłka (jeśli używamy świeżych posypujemy je lekko cukrem), zalewamy budyniem, przykrywamy resztą ciasta (ciasto jest dosyć problematyczne w rozsmarowywaniu).

Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Babeczki robiłam do przedszkola, pomyślałam, że takie połączenie na pewno przypadnie do gustu dzieciakom, z tego co wiem to tak też się stało bo zniknęły w oka mgnieniu. Jedyny problem jaki się pojawił to samo pieczenie, bo za nic nie mogłam wyjąć babeczek z formy, żałuję, że nie użyłam papilotek, bo ciasto jest bardzo delikatne i niestety babeczki się rozpadały, drugą partię zrobiłam już z papilotkami i ta wyszła o niebo lepiej. Takie rozwiązaniem Wam polecam!

kubeczki z toffi niebieska pistacja

Źródło

Porcja na 24 kubeczki:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 24 pralinki toffifee

Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, potem mieszamy i lekko studzimy.

Jajka lekko mieszamy z cukrem. Dodajemy przestudzona czekoladę, mieszamy, dodajemy wanilię, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam do połączenia się składników.

Foremkę do mini-muffinek smarujemy masłem i oprószamy mąką (warto jednak zamiast tego użyć papilotek!). Nakładamy masę czekoladową do około 3/4 wysokości. Pieczemy 10-12 minut w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i od razu w gorące wciskamy pralinki. Odstawiamy do ostudzenia.



piątek, 26 stycznia 2018

To ciasto bardzo posmakowało mojej mamie, ona lubi takie kwaśniejsze akcenty w ciastach i wybierając ciasta na święta właśnie to z myślą o niej zrobiłam.

ciasto wiśniowe niebieska pistacja

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

Forma 33x23 cm:

Ciasto:

  • 300 g masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku,
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów

Masa wiśniowa:

  • 1 litrowy słoik kompotu z wiśni,
  • 2 galaretki wiśniowe

Masa cytrynowa:

  • 1 zagęstnik do śmietany typu Śnieżka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 galaretka cytrynowa

Ciasto:

masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na końcu dodajemy pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej orzechy, trzecią zostawiamy białą.

Każde ciasto pieczemy osobno w temp. 170 stopni przez około 20 minut.

Masa wiśniowa:

kompot przecedzamy, wiśnie zostawiamy. Kompot uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotowujemy i dodajemy galaretki. Gdy całość zacznie tężeć, dodajemy wiśnie.

Masa cytrynowa:

śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową (którą wcześniej rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody).

Przełożenie:

Placek jasny - masa wiśniowa - placek orzechowy - masa cytrynowa - placek kakaowy - polewa

Ciasto wstawiamy do lodówki aż masy dobrze stężeją.

Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl