środa, 03 października 2018

Mam spory zapas orzechów i szukałam pomysłów na ich wykorzystanie. Synek podrzucił mi pomysł tarty, znalazłam w necie przepis i postanowiłam spróbować. Ciasto świetne, jedyne co bym zmieniła to na pewno zmniejszyłabym ilość cukru w nadzieniu bo ciasto wychodzi bardzo słodkie.

tarta_orzechowa2

zmodyfikowany przepis źródło

Forma 26-28 cm:
Ciasto kruche:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (nie użyłam)

Nadzienie:

  • 200 g zmielonych orzechów,
  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g masła, stopionego i ostudzonego,
  • 120 g syropu klonowego lub syropu złocistego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy,
  • 40 g dżemu z czarnej porzeczki (może być inny kwaskowaty)

Ciasto kruche: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut.

Nadzienie: białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do piany dodajemy ostudzone masło, syrop klonowy, ekstrakt, zmielone orzechy. Mieszamy.

 Ciasto wykładamy do formy, smarujemy dżemem, wykładamy nadzienie, pieczemy w temp. 160 stopni przez 50 minut.

tarta_orzechowa

09:21, zauberi
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 września 2018

Koniecznie do zrobienia chociaż raz w sezonie śliwkowym. Pyszne ciasto, pełne śliwek i chrupiącej kruszonki, idealnie pasuje do niego szklanka zimnego mleka.

drodowe_ze_liwkami

Źródło

Ciasto:

  • 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 jajko L,
  • 2 żółtka
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)
  • 1 kg śliwek przepołowionych i odpestkowanych

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 125 g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, jeśli używamy świeżych najpierw robimy rozczyn. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Kruszonka: mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalewamy gorącym masłem, rozcieramy palcami na kruszonkę.

Blachę 40x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto, układamy połówki śliwek, posypujemy kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę przykrywając wierzch.

Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut.


 

08:55, zauberi
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 24 września 2018

Mój tegoroczny całkiem smaczny eksperyment. Znaleziony przepis zmodyfikowałam, papryka została już zjedzona i na pewno jeszcze w przyszłości zrobię kilka słoiczków.

papryka_po_chorwacu

Źródło

  • 6-8 papryk,
  • 125 ml octu 10%,
  • 125 ml wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 300 g musztardy,
  • 125 ml oleju

Paprykę kroimy w słupki lub grubszą kostkę. Ocet mieszamy z wodą, cukrem i przyprawami, dodajemy do papryki i gotujemy 5 minut. Paprykę odcedzamy i studzimy. Musztardę mieszamy z olejem, dodajemy do wystudzonej papryki. Mieszamy, przekładamy do słoików. Jeśli nie będziemy papryki przechowywać w lodówce to pasteryzujemy ją 15 minut.

09:01, zauberi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 września 2018

Pizzę z tego przepisu robiłam już na pewno kilkaset razy, tak to nie pomyłka, bo przepis znam od paru lat a pizza to jedno z naszych ulubionych dań więc jemy ją często. Wychodzi idealna, jeśli mam ochotę na cieńszy spód to dodaję drożdże suszone jak na grubszy to daję świeże. Polecam!

ciasto na pizzę

Na dwie duże pizze (robię na blaszkach wyjmowanych z piekarnika)

  • 500 g mąki,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suszonych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju

Do miski przesypuję mąkę, robię w niej wgłębienie i do niego wrzucam pokruszone drożdże, posypuję cukrem, zalewam częścią ciepłej wody i odstawiam na około 5 minut. Po tym czasie dodaję większą część wody, sól, oliwę i zagniatam ciasto dodając w razie potrzeby wodę. Zagniecione ciasto przykrywam w misce ściereczką i odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części, wałkuję na wielkość blachy, smaruję sosem, posypuję ulubionymi dodatkami i piekę około 15 minut w temp. 220-230 stopni.

09:34, zauberi
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 września 2018

Sos z tego przepisu robię już kilka lat, zawsze schodzi mi kilkadziesiąt słoiczków. Jest pyszny, aromatyczny, super jako podstawa każdej pizzy, uwielbiam i gorąco polecam ten przepis.

sos_do_pizzy

Zmodyfikowany przepis Źródło

Na około 700 ml sosu:

  • 2 kg świeżych, bardzo dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Pomidory kroję, wrzucam do garnka i gotuję pod przykryciem około 20 minut. Przecieram przez sito i dalej gotuję, dodaję bazylię, oregano, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuję aż sos zgęstnieje, dodaję wtedy cukier, ocet, doprawiam solą. Mieszkam, przekładam do słoiczków.

09:27, zauberi
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl