drożdżowe

wtorek, 29 sierpnia 2017

Przepis przeleżał w roboczych okrągły rok a bardzo niesłusznie bo rogaliki były przepyszne. Jest z nimi trochę pracy ale warto, bo te małe cudeńka po prostu rozpływają się w ustach!

Źródło

rogaliki_ze_sliwka

  • 500 g mąki,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 170 ml mleka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 żółtka,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 160 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli

Budyń:

  • 375 ml mleka ,
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 12 śliwek,
  • 1 białko.

Budyń: szklankę mleka, gotujemy z masłem i cukrem, dodajemy rozmieszane w pozostałym mleku żółtko i budyń. Ostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto: jogurt naturalny mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i 3 łyżkami bardzo ciepłego mleka i łyżką mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, dodajemy żółtka, ciepłe mleko, roztopione masło i zaczyn, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h aż ciasto podwoi objętość.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy 25-30 cm, dzielimy każdy krąg na 8 trójkątów. Na każdym układamy po łyżeczce budyniu i połówce śliwki. Zwijamy rogalik.
Rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu smarujemy białkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.


rogaliki_ze_sliwkaa21 
 
 
czwartek, 06 kwietnia 2017

Trochę inna wielkanocna babka, puszysta i pachnąca kokosem u nas polana rozpuszczoną czekoladą. Mam nadzieję, że skusicie się i zrobicie ją na Wielkanoc!

babka_kokosowa

 

  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 60 g drożdży świeżych,
  • 8 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g masła roztopionego,
  • duża łyżka spirytusu,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Połowę mąki zaparzamy gorącym mlekiem. Lekko studzimy, wkruszamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy do zaparzonej mąki, dodajemy resztę mąki, spirytus i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od miski dodajemy wiórki i roztopione masło. Zagniatamy. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-60 minut. Babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-60 minut (gdyby zbyt mocno przypiekał nam się wierzch to przykrywamy babkę folią aluminiową i dalej pieczemy.

Po wystudzeniu możemy polać polewą czekoladową, polukrować lub posypać cukrem pudrem.

środa, 25 stycznia 2017

Podobne serduszka już pojawiły się na blogu, przepis na ciasto pozostaje ten sam zmieniło się tylko trochę nadzienie, mi ta wersja smakuje jeszcze bardziej. Polecam!

serduszka z masłem orzech

Porcja na 16 serduszek: 

  • 500 g mąki,
  • 40 g drożdży świeżych,
  • 2 jajka duże,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1-2 łyżeczki śmietany kwaśnej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki miękkiego masła

Nadzienie:

  • 150 g orzechów włoskich,
  • 50 g cukru,
  • 1-2 łyżki melasy lub miodu,
  • 5-6 daktyli pokrojonych w mniejsze kawałki,
  • *Łyżka rumu (opcjonalnie),
  • kilka łyżek mleka
  • 1 duża łyżka masła orzechowego

Podgrzewamy mleko z masłem. Do ciepłego wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz odrobinę mąki, mieszamy. Odstawiamy aż zaczyn "ruszy". Do mąki dodajemy zaczyn, wymieszaj, dodaj jajko oraz śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc lub w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Orzechy, daktyle,  miksujemy w melakserze (jeśli nie masz możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy resztę składników, mleka dodajemy tyle by uzyskać konsystencję gęstego kremu, ale dającego się rozsmarować.

Ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej robimy kulkę i wałkujemy na cienki placek. Każdy placek smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon. Rulon składamy na pół, nacinamy, wywijamy boki aby stworzyć serduszko.

serduszko instrukcja 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy spore odstępy bo drożdżówki urosną. Pieczemy ok. 15 minut aż nabiorą złotego koloru. Wystudź. Smacznego :)

serduszko z masłem orzech2



środa, 24 lutego 2016

Coś na słodki podwieczorek. Puszyste, miękkie bułeczki pachnące cynamonem i pomarańczami, z dużą ilością rodzynek. Musicie ich spróbować!

Źródło

chelsea_buns

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko L,
  • 500 g mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 75 g cukru pudru,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Nadzienie:

  • 100g rodzynek,
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 25g drobnego cukru + łyżeczka cynamonu,
  • 25g roztopionego masła

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Ciasto chwilę wyrabiamy, wałkujemy na kwadrat 30x30 cm. Smarujemy go roztopionym masłem, posypujemy cukrem z cynamonem, skórką pomarańczową i rodzynkami. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy 12 plastrów. Blachę 32x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. W formie układamy plastry jeden obok drugiego (zostawiając 1 cm odstępu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.

Wystudzone polewamy lukrem.

środa, 16 września 2015

Moje ulubione :), pełne budyniu i rodzynek! Aż ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej, koniecznie spróbujcie!!

drożdżówki z budyniem

Źródło

Forma 25x40 cm:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej,
  • 24 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • 60 g masła,
  • pół łyżeczki soli

Składniki na budyniowe nadzienie:

  • 550 ml mleka,
  • 25 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 110 g cukru,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 120 g rodzynków

Drożdże kruszymy, dodajemy 50 ml mleka, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do "napuszenia". Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Ciasto znów wyrabiamy, ujmujemy 250 g ciasta i rozwałkowujemy je na wymiar formy (należy ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Pozostałe ciasto wałkujemy na wym. 40 x 40 cm. Kwadrat smarujemy nadzieniem i zwijamy wzdłuż jednego z boków, kroimy ostrym nożem na 12 plastrów. Układamy je płasko na cieście wyłożonym do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i pieczemy około 25-30 minut w temp. 200 stopni. Gdyby za bardzo się przypiekały należy je przykryć folią aluminiową.

Masa budyniowa: 300 ml mleka gotujemy z cukrem i masłem. Resztę mleka miksujemy z żółtkami i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy, dodajemy rodzynki, przykrywamy folią spożywczą i lekko studzimy.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl