Wpisy z tagiem: banan

czwartek, 15 grudnia 2011

Jedno z moich ulubionych ciast na zimno i do tego najczęściej robione jest w zimie ;). Zawsze się udaje i zawsze smakuje :). W zasobach bloga jest już jeden przepis na bananowca, ten jest trochę inny, z warstwą serka. Polecam. Ciężko mi podać źródło bo wzorowałam się na kilku przepisach w końcu sama stworzyłam swoją wersję.

bananowiec2

Warstwa bananowa:

1 kg bananów + 1-2 banany do dekoracji,

3/4 szklanki cukru pudru,

galaretka cytrynowa,

200 g miękkiego masła

Warstwa serkowa:

500 g mielonego serka,

1/2 szklanki cukru pudru (można dać nieco więcej),

galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

galaretka wiśniowa,

biszkopty

sok z cytryny

*polecam tortownicę 23 cm lub nieco większą

Tortownicę wykładamy pergaminem. Dno wykładamy biszkoptami, które nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z połowy cytryny w proporcji 4:1.

Banany miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy powoli zmiksowane banany oraz tężejącą galaretkę. Dobrze mieszamy. Wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki by masa stężała.

Serek ucieramy z cukrem pudrem, miksujemy z tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody). Wykładamy na masę bananową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml wody. Wierzch ciasta dekorujemy plastrami banana, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

bananowiec22

wtorek, 25 października 2011

Uwielbiam zapach gorącego ciasta bananowego! Ma w sobie coś odurzającego, do tego stopnia, że nie mogę wytrzymać oczekiwania! I żeby długo nie czekać na ostygnięcie najlepiej zrobić muffinki. Tym bardziej, że te są przepyszne, mięciutkie (jak dla mnie warunek konieczny) i nie za słodkie. Częstujcie się :).

Źródło: Nigella Lawson - Kuchnia

muffinki czekoladowo bananowe

Porcja na 12 muffinek:

  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 125 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego,
  • 225 g mąki,
  • 3 łyżki kakao (przesiane),
  • 1 łyżeczka sody

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blaszkę do muffinek papierowymi foremkami.

Rozgnieć banany, zmiksuj z olejem, jajkami i cukrem. Mąkę, kakao i sodę wymieszaj razem. Dodaj do bananów, lekko wymieszaj. Wyłóż ciastem papilotki. Piecz 15-20 minut. Odstaw by nieco przestygły. Smacznego! 

muffinki czekoladowo bananowe2

Tagi: banan
13:37, zauberi , muffiny
Link Komentarze (14) »
piątek, 30 września 2011

Dla M. z okazji imienin - obłędny sernik. Naprawdę obłędny! Na pewno w moim "top - 5" serników. Nigella zna się na rzeczy :). Bo sernik wyszedł taki jak lubię najbardziej - kremowy (zasługa kąpieli wodnej), aromatyczny, bananowy ze słodko-słonym akcentem (taką kropką nad i). Jeśli lubicie banany to koniecznie go upieczcie a nie pożałujecie! Tym bardziej, że nie jest trudny do zrobienia. Częstuję Was w ten mglisty poranek :).

Źródło: Nigella Lawson - Kuchnia

sernik bananowy

Porcja na tortownicę o śr. 21-23 cm:

Spód:

  • 250 g pełnoziarnistych herbatników,
  • 75 g masła o temperaturze pokojowej

Sernik:

  • 4 przejrzałe banany średniej wielkości,
  • 60 ml soku z cytryny,
  • 700 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej (użyłam twarogu półtłustego - mieliłam sama),
  • 6 jajek,
  • 150 g jasnego cukru trzcinowego

Sos toffi:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 125 ml golden syrupu,
  • 75 g jasnego cukru trzcinowego

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i zagotuj pełny czajnik wody. Owiń z zewnątrz tortownicę (spód i boki) podwójną warstwą folii spożywczej a następnie podwójną warstwą folii aluminiowej.

Zmiksuj herbatniki z masłem. Wylep nimi dno tortownicy. Wstaw ją do lodówki. Rozgnieć banany widelcem, dodaj sok z cytryny (ja zmiksowałam blenderem). Zmiksuj serek, jajka i cukier. Dodaj banany i miksuj aż uzyskasz gładką masę. Wlej masę serową do tortownicy. Tortownicę wstaw w większą blaszkę, do której wlejesz wodę. Wstaw blaszkę z tortownicą do piekarnika i wlej wrzątek do blachy w takiej ilości by sięgał połowy wysokości tortownicy. Piecz ok. 1 godziny 10 minut - środek sernika powinien być ścięty z wierzchu. Wyjmij tortownicę z kąpieli wodnej i umieść na metalowej kratce. Zdejmij folię aluminiową, pozostaw sernik na kratce do ostygnięcia. Wstaw na noc do lodówki.

Sos: na małym ogniu podgrzej w rondlu masło z syropem i cukrem, aż całość zacznie bulgotać, potem gotuj jeszcze przez 1-2 minuty (u mnie ok. 5 bo cukier się nie chciał rozpuścić) - sos będzie wyglądał jak spieniony, bursztynowy gęsty płyn. Lekko go przestudź, przelej do dzbanuszka lub moja wersja - schłodzonym polej sernik (mój sos wyszedł za gęsty więc dodałam trochę kremówki). Smacznego!

sernik bananowy2

sernik bananowy3

piątek, 09 września 2011

Jak ja mogłam kiedyś nie lubić bananów? Sama się sobie dziwię, na szczęście mi się zmieniło i teraz mogłabym piec takie chlebki jak ten przynajmniej raz w tygodniu. W skali bananowości od 1-5 ten oceniłabym na 3. Pasuje do niego określenie chlebek, by chyba właśnie nim jest. Nie za słodki, idealnie pasuje do niego jakiś dżem lub konfitura, choć my zajadaliśmy go bez dodatków. Sycący, pachnący bananami a najfajniejsze było to, że można go było jeść wprost z zamrażarki ;). Polecam!

A jeśli chcecie poczytać o mojej kulinarnej przygodzie zapraszam tu :)

Źródło: Anna Olson - program "Na słodko"

chlebek bananowy

Przepis z moimi zmianami

Porcja na keksówkę 25x11x7,5 cm

  • 4 dojrzałe banany,
  • 1/2 szklanki masła,
  • 2/3 szklanki cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 jajka,
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 biała czekolada posiekana

Rozgnieść banany. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku nadal ubijając, dodać ekstrakt. Mąki wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, solą. Powoli wsypywać do masy cały czas mieszając. Dodać banany i czekoladę. Wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec ok. 50-65 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu,  można polać roztopioną czekoladą. Smacznego!

chlebek bananowy2


poniedziałek, 25 lipca 2011

Mój pierwszy i na pewno nie ostatni chlebek bananowy. Żałuję, że zrobiłam go dopiero teraz, ale uwierzcie, nigdy nie udało mi się dobrze schować bananów by dojrzały. Na szczęście ten jeden raz udało mi się znaleźć już bardzo dojrzałe, z piękną prawie czarną skórką. Nikt ich nie chciał tknąć, jak sobie czekały w lodówce. Do chlebka natomiast ustawiła się kolejka i szybko kawałek po kawałku znikał. Dlatego gorąco Wam polecam! Przepis znalazłam u Trufli.

A w następnym wpisie coś morelowego na zimę, coś co Was na pewno rozgrzeje ;)

chlebek bananowy

  • 4 bardzo dojrzałe banany,
  • 75 g miękkiego masła,
  • 1jajko,
  • 150 g brązowego cukru (lub 100 g syropu z agawy lub 80-90 g miodu),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć orkiszowej lub pszennej),
  • mała szczypta kurkumy


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Banany rozgnieść widelcem, dodać resztę składników, oprócz mąki i kurkumy. Miksować do połączenia składników. Dodać mąkę i miksować, aż masa się połączy. Na koniec dodać kurkumę. Masę przelać do keksówki (moja miała wymiary: 25x11x7,5cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec 50-60min. Kroić po zupełnym ostudzeniu. 

Tagi: banan
09:09, zauberi , z owocami
Link Komentarze (18) »
 
1 , 2
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl