Wpisy z tagiem: biała czekolada

piątek, 29 września 2017

Smakował obłędnie, na pewno to ten rodzaj sernika który warto sobie zostawić na specjalne okazje. Jest idealnie kremowy, spód przyjemnie chrupie, jak macie ochotę na odrobinę rozpusty to gorąco polecam.

sernik_z_bia_czekolada

Źródło: Romans z gotowaniem - Patrycja Chmiel

Tortownica śr. 24-25 cm:

Spód:

  • 100 g ciastek maślanych,
  • 100 g białej czekolady,
  • 50 g masła,
  • 50 g orzechów włoskich

Sernik:

  • 1 kg twarogu do sernika (użyłam wiaderkowego),
  • 250 g mascarpone,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka L,
  • 3 żółtka,
  • 1 op. budyniu waniliowego,
  • odrobina ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii

Polewa:

  • 100 g białej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki,
  •  łyżka masła,
  • orzechy do ozdoby

Spód: ciasteczka, roztopioną czekoladę, masło, orzechy miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepujemy, wstawiamy do lodówki na 1 h.

Ser: twaróg, mascarpone miksujemy razem, dodajemy budyń, cukier, ekstrakt/wanilię chwilę miksujemy, dodajemy stopniowo żółtka, jajka. Wylewamy na spód.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na dole piekarnika wstawiamy formę do pieczenia, wlewamy do niej wrzątek do 2/3 wysokości formy, wstawiamy sernik i pieczemy 15 minut, potem zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy 80 minut. Studziny na początku w lekko otwartym piekarniku, potem wyjmujemy i ostudzony wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.

Polewa:

Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, polewamy sernik.

 

Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl