Wpisy z tagiem: porzeczki

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Bardzo szybkie i dobre ciasto :). Proste, idealne do popołudniowej kawy, nam bardzo posmakowało! Znów na blogu będzie trochę ciszej bo wyjeżdżamy na tydzień. Ale postaram się coś od czasu do czasu wrzucać :)
ciasto maślankowe

Forma 32x22 cm:

Składniki suche:

  • 350 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 125 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 250 ml maślanki
  • 2 dość duże jajka,
  • 125 ml oleju roślinnego,
  • duża łyżka cukru z wanilią

Kruszonka:

  • 100 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 50 g zimnego masła

dodatkowo :

  • 190 g rabarbaru
  • 350 g owoców (typu maliny, porzeczki)

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Owoce i rabarbar myjemy, rabarbar kroimy w kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Kruszonka: wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy palcami (powstanie coś a la mokry piasek). Wstawiamy do lodówki.

Ciasto: suche składniki mieszamy w misce. W drugiej misce mieszamy mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych, krótko mieszamy mikserem. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto przelewamy do formy, posypujemy owocami i kruszonką. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy.

Źródło

wtorek, 27 sierpnia 2013

Boskie! Idealne połączenie kwaśnego i słodkiego. Koniecznie do wielokrotnego powtórzenia :). Polecam gorąco, możecie spróbować z innymi owocami, myślę, że świetnie sprawdzą się tu maliny.

ciasto z porzeczkami i koksową kruszonką

Tortownica 23 cm lub forma 24x24 cm:
Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody
  • *2 łyżki mąki

Nadzienie:

  • 400g porzeczek,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Wierzch:

  • 50g wiórków kokosowych,
  • 5 łyżek cukru,
  • 50g masła,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)

 
Ciasto: mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, masło. Wyrabiamy ciasto w miarę potrzeb dodając wodę. Blaszkę o wymiarach 24x24 wykładamy papierem do pieczenia (u mnie tortownica o śr. 23 cm). Wykładamy do formy 2/3 ciasta.

Wierzch: masło topimy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, wiórki, mieszamy.

Owoce obtaczamy w mące kukurydzianej i wykładamy je na ciasto. Wierzch posypujemy kokosową kruszonką.

Do reszty ciasta dodajemy 2 łyżki mąki i robimy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 45-50 minut.

ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką2

Źródło

piątek, 19 lipca 2013

Poezja! Delikatny krem z białą czekoladą, cierpkie owoce i słodka, chrupiąca kruszona. Tak dobre, że zniknęło praktycznie w przeciągu 1 dnia a porcja była spora ;). Polecam!

kruche z białą

Forma 32x21 cm:

Kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej,
  • 75g cukru pudru,
  • duża szczypta soli,
  • 125g masła, pokrojonego w kostkę,
  • 2 żółtka,
  • 2-4 łyżeczki gęstej śmietany (pominęłam)

Budyń:

  • 750ml mleka,
  • 50 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 duży budyń śmietankowy (64g),
  • 200g białej czekolady,
  • 50ml likieru z białej czekolady (u mnie ekstrakt waniliowy)

Kruszonka:

  • 110g mąki pszennej
  • 100g masła, pokrojonego w kostkę
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • 50g białej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach (ja posiekałam)

Dodatkowo:

  • 500g owoców - u mnie czarne porzeczki i jagody

Ciasto: formę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki wsypać do misy, dodać pokrojone na kawałki masło, wyrobić mikserem, dodać żółtka i ewentualnie śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto.

Dno formy wyłożyć ciastem, wstawić do lodówki na 1 h. Ponakłuwać widelce, podpiec w temp. 175 stopni ok. 20 minut na złoty kolor. Ostudzić.

Kruszonka: składniki połączyć. Wstawić do lodówki.

Budyń: 650 ml zagotować z cukrem, w pozostałym wymieszać budyń. Dodać do gotującego się mleka. Zagotować, dodać pokrojoną czekoladę oraz likier. Mieszać aż czekolada się rozpuści.

Na spód wyłożyć owoce, wylać budyń (ja dałam gorący), posypać kruszonką, wstawić na ok. 35-40 minut do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Ostudzić, schłodzić, najlepiej smakuje prosto z lodówki.

kruche z białą2

Źródło


poniedziałek, 15 lipca 2013

Bardzo lubię porzeczki - szczególnie czarne. Dżem z nich należy do moich top 5. Wpadłam więc na pomysł sernika z tymi cudownymi owocami. Wyszedł wspaniale! Intensywnie fioletowy, kremowy, o wyraźnym smaku porzeczki. Pyszny, rozpływający się w ustach, uzależniający. Polecam!

Przepis autorski

sernik porzeczkowy

Tortownica śr. 23 cm:

Spód:

  • 200 g ciastek digestive,
  • 60 g masła

Warstwa serowa:

  • 1 kg sera 15% tłuszczu,
  • 50 g masła,
  • 4 duże jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru,
  • 100 ml śmietany kremówki 30%,
  • 250 g czarnych porzeczek

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Ciastka kruszymy drobno w malakserze dodajemy stopione masło, miksujemy. Wysypujemy na spód tortownicy, ugniatamy.

Porzeczki blendujemy na mus. Wszystkie składniki na warstwę serową wyjmujemy ok. 1-2 godzin przed przygotowaniem (powinny być w temperaturze pokojowej!). Składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenie składników. Powstałą masę wylewamy na spód. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny. Studzimy ok. 15 minut w lekko otwartym piekarniku. Następnie studzimy na kratce.

Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder, mieszamy krótko z mascarpone. Krem wykładamy na wystudzony sernik.

sernik porzeczkowy2

sernik porzeczkowy3

sobota, 28 lipca 2012

Kiedy zobaczyłam go u Babeczki nie mogłam się mu oprzeć! A że właśnie mieli odwiedzić nas goście byłam usprawiedliwiona :). Sernik wyszedł tak jak był opisywany. Lekki, delikatny ale zwarty ;), nie ruszył go nawet upadek z ok. 1 m wysokości :D. Polecam! Przepis z moimi lekkimi modyfikacjami

sernik z jagodami

Tortownica o śr. 26 cm:

Spód:

  • 300 g ciastek zbożowych (dałam 200 +100 g herbatników),
  • 100 g miękkiego masła

Warstwa serowa:

  • 1 kg mielonego sera białego półtłustego (zmielonego 2-krotnie),
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 600 ml mleka,
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • cukier waniliowy - ok. 1 łyżki,
  • ½ szklanki cukru pudru + 4 łyżki cukru do budyniu,
  • 250 g borówek amerykańskich (u mnie borówki + porzeczki)

Spód: ciastka zmielić, dodać miękkie masło. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na spód masę ciastkową, dobrze ugnieść, schłodzić.

Zagotować 400 ml mleka z 4 łyżkami cukru, w reszcie wymieszać proszki z 2 budyniów. Zagotować i gotować jeszcze przez chwilę, schłodzić.

Ser zmiksować ze schłodzonym budyniem, 1 budyniem w proszku, cukrem pudrem, waniliowym, mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku ciągle miksując. Masę serową przelać do formy, na wierzchu wysypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni - piec ok. 2 godzin. Wystudzić przy uchylonym piekarniku, następnie wstawić najlepiej na noc do lodówki.

Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl