Wpisy z tagiem: śmietana

środa, 20 września 2017

W oryginale sernik składał się tylko ze śmietany ja jednak miałam trochę mielonego twarogu, który dodałam do masy śmietanowej. Całość wyszła bardzo dobra, masa jest delikatna i mocno wilgotna. Musicie spróbować!

sernik_smietanowy

Zmieniony przepis z książki Ciasta i desery siostry Salomei

Blaszka 36x25 cm:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 5 żółtek
  • 200 g masła

Masa serowo-śmietanowa:

  • 1 l śmietany 18-22% (kwaśnej),
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 5 białek,
  • 2 op. budyniu waniliowego,
  • odrobina olejku waniliowego (opcjonalnie)
  • 500 g mielonego twarogu (użyłam wiaderkowego)

Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki.

Część z lodówki wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Śmietanę, twaróg, cukier, budyń i olejek miksujemy, dodajemy sztywno ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto w formie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce na masę śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na godzinę.

środa, 13 stycznia 2016

Już od dłuższego czasu planowałam je zrobić, po tym jak kiedyś jadłam podobne u mojej Przyjaciółki. W końcu pewnego dnia się zmobilizowałam i zrobiłam te babeczki. Wyszły przepyszne, kruche i pełne kremowego budyniu. Polecam!

babeczki śmietankowe

Źródło

Porcja na ok. 18 babeczek:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła
  • duża szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Budyń:

  • 150 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 
  • 50 g mąki pszennej krupczatki albo tortowej
  • 2 żółtka
  • 40 g masła
  • 30 g cukru waniliowego lub zwykłego

Ciasto: mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą, dodajemy zimne masło, jajka i śmietanę i zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części. Każdy placek wałkujemy na grubość 2-3 mm. Wylepiamy foremki na babeczki (można je lekko wysmarować tłuszczem) i wykrawamy krążki na wierzch. Wstawiamy wylepione babeczki i krążki na pół godziny do lodówki.

Budyń: w rondelku mieszamy mleko ze śmietanką, dodajemy mąkę, cukier, mieszamy. Stawiamy na palniku i dodajemy masło. Podgrzewamy cały czas mieszając aż masa się zagotuje i zgęstnieje (gotujemy około 2-3 minuty), zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka, mieszamy, lekko studzimy.

Lekko ciepłym budyniem napełniamy foremki, przykrywamy je krążkami ciasta, dociskamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (temp. 180 stopni). Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

babeczki śmietankowe2

piątek, 04 kwietnia 2014

Mam nadzieję, że nie macie dość serników bo w zapasie mam jeszcze jeden ;). Dzisiaj sernik bardzo prosty, można by nawet powiedzieć, że taka klasyka. Jego wyjątkowość polega na kąpieli wodnej dzięki której jest bardzo aksamitny i kremowy, drugą ważną cechą jest polewa śmietanowa na wierzchu. Koniecznie trzeba ten przepis wypróbować. Mi najwięcej trudu przysporzyło odpowiednie zabezpieczenie tortownicy folią aluminiową. Polecam Wam poszukać filmików z instruktarzem jak to zrobić, gdzieś widziałam fajny filmik ale niestety teraz nie mogę go znaleźć.

sernik nowojorski

Spód:

  • 85 g masła, stopionego (polecam dać mniej ok. 45 g)

  • 140 g ciasteczek Digestive lub innych pełnoziarnistych

Masa serowa: 

  • 900 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,

  • 250 g cukru pudru,

  • 3 łyżki mąki pszennej,

  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu/pasty z wanilii,

  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny (ok. 2 łyżeczek),

  • 1 i ½ łyżeczki soku z cytryny,

  • 3 duże jajka,

  • 1 żółtko,

  • 280 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

Polewa śmietanowa:

  • 140 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

  • 1-2 łyżki cukru pudru 

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przygotowujemy tortownicę o śr. 23 cm. Jej wierzch wykładamy folią aluminiową (musimy zrobić przynajmniej 2 warstwy folii). Tutaj znajdziecie filmik jak to ma wyglądąć.

Boki tortownicy smarujemy lekko masłem.

Spód: ciastka drobno kruszymy, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Ciastka wysypujemy na spód tortownicy (dobrze jest na spodzie ułożyć krążek papieru do pieczenia!). Uklepujemy dłonią. Wstawiamy do lodówki.

Boki tortownicy lekko natłuścić masłem. 

Warstwa serowa:

wszystkie składniki miksujemy razem do połączenia się składników. Wylewamy masę na spód.

Tortownicę wstawiamy do większej formy, wstawiamy do piekarnika i do formy w której jest tortownica nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości tortownicy.

Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy ok.50 minut (może to trwać trochę więcej, wierzch sernika powinien być ścięty). Zostawiamy go do wystudzenia uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy, studzimy. Polewamy polewą śmietankową (wszystkie jej składniki mieszamy). Wstawiamy sernik do lodówki na kilkanaście godzin.

sernik nowojorski

Źródło

środa, 02 października 2013
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g  cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g zimnego masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
- 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
 
Masa:
- 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
- 1/2 l tłustego mleka
- 1 łyżka masła
- 5 białek
- 180 g cukru

Poza tym:
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku)


Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić.

Masa:
Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem.

Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

Piec przez ok. 60 minut w 180ºC.
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/08/szarlotka-z-budyniowa-pianka.html#sthash.P97gwyKr.dpuf
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g  cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g zimnego masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
- 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
 
Masa:
- 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
- 1/2 l tłustego mleka
- 1 łyżka masła
- 5 białek
- 180 g cukru

Poza tym:
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku)


Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić.

Masa:
Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem.

Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

Piec przez ok. 60 minut w 180ºC.
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/08/szarlotka-z-budyniowa-pianka.html#sthash.P97gwyKr.dpu
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g  cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g zimnego masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
- 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
 
Masa:
- 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
- 1/2 l tłustego mleka
- 1 łyżka masła
- 5 białek
- 180 g cukru

Poza tym:
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku)


Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić.

Masa:
Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem.

Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

Piec przez ok. 60 minut w 180ºC.
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/08/szarlotka-z-budyniowa-pianka.html#sthash.P97gwyKr.dpu
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g  cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g zimnego masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
- 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
 
Masa:
- 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
- 1/2 l tłustego mleka
- 1 łyżka masła
- 5 białek
- 180 g cukru

Poza tym:
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku)


Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić.

Masa:
Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem.

Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

Piec przez ok. 60 minut w 180ºC.
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/08/szarlotka-z-budyniowa-pianka.html#sthash.P97gwyKr.dpuf

Nie jestem wielką fanką lata. Nie dla mnie upały i smażenie się na słońcu. Dużo bardziej wolę zimę czy jesień, kiedy mogę zaszyć się pod ciepłym kocem, wypić gorącą herbatę z cytryną i zjeść solidną porcję szarlotki! Warto za to pokochać tę porę roku! :)

szarlotka z bud pian

Forma 25x35 cm:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g  cukru,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 200 g zimnego masła,
  • 5 żółtek
  • 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Budyniowa pianka:

  • 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
  • 1/2 l tłustego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 5 białek
  • 180 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek,
  • kilka łyżek cukru


Ciasto kruche: mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masło kroimy w kawałki, dodajemy d
o mąki. Siekamy lub zagniatamy mikserem, dodajemy żółtka, szybko zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy śmietanę. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki na ok. 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastem wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy.

Pianka: gotujemy budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy partiami do budyniu, mieszamy.

Jabłka kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z cukrem. Wykładamy na podpieczony spód, na to wykładamy piankę oraz ścieramy na tarce porcję ciasta z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę

 

szarlotka z bud pian2

Źródło

piątek, 19 lipca 2013

Poezja! Delikatny krem z białą czekoladą, cierpkie owoce i słodka, chrupiąca kruszona. Tak dobre, że zniknęło praktycznie w przeciągu 1 dnia a porcja była spora ;). Polecam!

kruche z białą

Forma 32x21 cm:

Kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej,
  • 75g cukru pudru,
  • duża szczypta soli,
  • 125g masła, pokrojonego w kostkę,
  • 2 żółtka,
  • 2-4 łyżeczki gęstej śmietany (pominęłam)

Budyń:

  • 750ml mleka,
  • 50 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 duży budyń śmietankowy (64g),
  • 200g białej czekolady,
  • 50ml likieru z białej czekolady (u mnie ekstrakt waniliowy)

Kruszonka:

  • 110g mąki pszennej
  • 100g masła, pokrojonego w kostkę
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • 50g białej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach (ja posiekałam)

Dodatkowo:

  • 500g owoców - u mnie czarne porzeczki i jagody

Ciasto: formę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki wsypać do misy, dodać pokrojone na kawałki masło, wyrobić mikserem, dodać żółtka i ewentualnie śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto.

Dno formy wyłożyć ciastem, wstawić do lodówki na 1 h. Ponakłuwać widelce, podpiec w temp. 175 stopni ok. 20 minut na złoty kolor. Ostudzić.

Kruszonka: składniki połączyć. Wstawić do lodówki.

Budyń: 650 ml zagotować z cukrem, w pozostałym wymieszać budyń. Dodać do gotującego się mleka. Zagotować, dodać pokrojoną czekoladę oraz likier. Mieszać aż czekolada się rozpuści.

Na spód wyłożyć owoce, wylać budyń (ja dałam gorący), posypać kruszonką, wstawić na ok. 35-40 minut do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Ostudzić, schłodzić, najlepiej smakuje prosto z lodówki.

kruche z białą2

Źródło


 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl