Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

piątek, 08 grudnia 2017

W tym roku zamiast tradycyjnych klusek z makiem na moim świątecznym stole pojawią się takie czekoladowe uszka wypełnione makowo-bakaliowym nadzieniem, koniecznie z kleksem gorzkiej czekolady.

uszka_z_makiem2

  • 2 1/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 3 jajka L,
  • 200 g maku mielonego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50-60 g orzechów włoskich,
  • 60 g suszonych daktyli,
  • kilka łyżek miodu do smaku
  • odrobina Amaretto lub olejku migdałowego

Ciasto: z mąki, kakao i jajek zagniatamy ciasto, razie potrzeby dodając odrobinę wody. Wałkujemy na cienki placek, kroimy niewielkie kwadraty (5x5 cm).

Nadzienie: Mak zalewamy gorącym mlekiem, studzimy. Orzechy drobno siekamy z daktylami, dodajemy mak, miód i Amaretto, mieszamy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Na środek każdego kwadracika nakładamy odrobinę farszu (około pół łyżeczki), sklejamy jak pierogi, następnie formujemy uszko sklejając ze sobą końce pierożka. Uszka gotujemy przez 2-3 minuty i podajemy na czekoladowym kleksie :).

 

wtorek, 05 grudnia 2017

Zapraszam do zestawienia moich ulubionych świątecznych przepisów

Ciasto snikers - przepis tutaj

snikers z cake time

Marlenka - przepis tutaj

marlenka

Metrowiec - przepis tutaj

metrowiecII

Miodownik - przepis tutaj

miodownik

Seromakowiec - przepis tutaj

seromakowiec

Miodownik II - przepis tutaj

miodowiec

Ciasto chałowe - przepis tutaj

ciasto chałwowe

Sernik pomarańczowy - przepis tutaj

sernik pomarańczowy

Miękkie pierniczki z melasą - przepis tutaj

pierniczki z melasą

Migdałowiec - przepis tutaj

migdałowiec

Placek królewski - przepis tutaj

plaek królewski

Doskonalec - przepis tutaj

doskonalec

Metrowiec makowo-owocowy - przepis tutaj

metrowiec makowy

Makowiec z jabłkami - przepis tutaj

makowiec z jabłkami

Kruche babeczki z kremem kajmakowym - przepis tutaj

babeczki

Pierniczki choinkowe - przepis tutaj

pierniczki choinkowe

 Makowiec na biszkopcie - przepis tutaj

makowiecc

Stefanka - przepis tutaj

stefanka

Sernik kolorowy - przepis tutaj

sernik kolorowy

Sernik z brzoskwiniami i orzechami - przepis tutaj

sernik z brzosk i orzech

środa, 14 grudnia 2016

Ciasto mojego dzieciństwa :), kruche placki przełożone prostym kremem na bazie kwaśnej śmietany, muszą trochę postać by nabrać miękkości i smaku, może skusicie się na Święta?

generał

Forma 33x23 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 2 jajka L,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 op. cukru wanilinowego lub 1 łyżka domowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru pudru,

Krem:

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany 12%,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka kakao

Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 części i pieczemy 3 placki (po około 12-15 minut w temp. 180 stopni).

Krem: wszystkie składniki mieszamy.

Kremem przekładamy placki, ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin by zmiękło. Możemy polać polewą.

 

wtorek, 13 grudnia 2016

Przepis czekał na publikację cały rok,  ale to ten rodzaj przepisów na który warto czekać. Miodowe ciasto, budyniowy krem i czas bo placki wymagają przynajmniej jednego dnia by zmięknąć, dlatego warto zrobić to ciasto kilka dni przed Świętami, polecam.

miodownik

Forma 33x23 cm:

Ciasto:

  • 600 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki mleka

Krem:

  • 650 ml mleka,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 300 g miękkiego masła,
  • 1 op. cukru waniliowego lub łyżka domowego,
  • 7 łyżek cukru pudru,

Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części. Każdy placek wałkujemy  i pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut (temp. 180 stopni).

Krem: 500 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowy, w reszcie miksujemy mąki, żółtko, budyń, wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce budyniu. Kremem przekładamy placki. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na przynajmniej jeden dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl