Wpisy z tagiem: twaróg

środa, 20 września 2017

W oryginale sernik składał się tylko ze śmietany ja jednak miałam trochę mielonego twarogu, który dodałam do masy śmietanowej. Całość wyszła bardzo dobra, masa jest delikatna i mocno wilgotna. Musicie spróbować!

sernik_smietanowy

Zmieniony przepis z książki Ciasta i desery siostry Salomei

Blaszka 36x25 cm:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 5 żółtek
  • 200 g masła

Masa serowo-śmietanowa:

  • 1 l śmietany 18-22% (kwaśnej),
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 5 białek,
  • 2 op. budyniu waniliowego,
  • odrobina olejku waniliowego (opcjonalnie)
  • 500 g mielonego twarogu (użyłam wiaderkowego)

Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki.

Część z lodówki wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Śmietanę, twaróg, cukier, budyń i olejek miksujemy, dodajemy sztywno ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto w formie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce na masę śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na godzinę.

wtorek, 17 maja 2016

Jestem wielką fanką serników, to jedne z moich naj naj najulubieńszych ciast. Ciężko je zepsuć i jeśli tylko użyje się dobrych składników to mamy gwarancję, że upieczemy pyszne ciacho. Sernik z rosą jest Wam pewnie znany choć akurat na tym o rosę ciężko ;). Mimo jej braku to wciąż pyszne ciasto, które mimo sporych gabarytów zdążyło ekspresowo zniknąć. Musicie spróbować :)

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

sernik z rosa

Forma 36x28 cm:

Ciasto:

  • 150 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Ser:

  • 1400 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 5 żółtek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • skóra starta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Beza:

  • 5 białek,
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao

Ciasto: miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, miksujemy, dodajemy pianę z białek, miksujemy. Ciasto rozsmarowujemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posypujemy kakao.

Ser: twaróg mielimy 2-krotnie, łączymy z resztą składników. Wylewamy na spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na godzinę.

Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na upieczony sernik, posypany z wierzchu kakao. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Studzimy w lekko otwartym piekarniku, gdy sernik będzie letni wyjmujemy z piekarnika.

sernik z rosa2

środa, 04 maja 2016

Bardzo popularny kiedyś, kojarzący mi się z dzieciństwem. To był chyba jeden z moich ulubionych serników. Jeśli jeszcze nie jedliście musicie spróbować!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

izaura2

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 g  masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 4 jajka L,
  • 3 łyżki wody.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego,
  • 8 jajek L,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g masła,
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru,
  • bakalie

Ciasto: masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę gotujemy przez 5 minut. Studzimy, odlewamy 1/2 szklanki masy, do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy pianę z białek i mieszamy.

Masa serowa: masło ucieramy z cukrem, budyniem i żółtkami, dodajemy partiami ser, miksujemy. Dodajemy pianę z białek i bakalie, mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto, wykładamy ser. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy odłożoną polewą.

czwartek, 17 marca 2016

W sobotę stałam się szczęśliwą posiadaczką skrzyni jabłek. Nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić bo nie znałam tej odmiany ale pomyślałam, że fajnie by smakowały zatopione w serniku. Pomysł okazał się trafiony a sernik pyszny choć  moje jabłka dosyć długo się piekły :) [nie polecam więc odmiany kosztela do pieczenia].

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

sernikz jabłkami

Forma 36x25 cm:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera zmielonego,
  • 6 jajek L,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 170 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4-5 jabłek (obranych i pokrojonych w ósemki)

Piana:

  • 3 białka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części. Jedną włożyć do zamrażarki.

Masa serowa: masło utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i pudrem. Dodać ser, proszek do pieczenia, budyń. Zmiksować. Dodać pianę z białek, wymieszać.

Piana: ubić białka na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać.

Do formy wyłożyć jedną część ciasta, na to masę serową, na wierzchu poukładać jabłka, przykryć pianą i startym na tarce ciastem z zamrażarki. Piec w temp. 190 stopni około 50-80 minut (u mnie piekło się bardzo długo z racji dosyć soczystych jabłek, gdyby wierzch się przypalał należy go przykryć folią aluminiową), sprawdzać patyczkiem czy nie jest jeszcze surowe.

środa, 03 lutego 2016

Coś na słodkie, leniwe śniadanie :). Porcja jest naprawdę słuszna więc jeśli nie macie w planach wykarmić pułku podzielcie ją na pół lub na 3.

placuszki serowe

Placuszki serowe:

  • 750 g twarogu (zmielonego 2-krotnie)
  • 4 jajka duże,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 50 g pokruszonych ciastek (herbatników itp.)
  • 170 g kaszy manny

Sos

  • 90 g czekolady karmelowej lub białej
  • 120 ml kremówki

Składniki na placuszki miksujemy razem. Nakładamy porcje na rozgrzaną patelnię. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Sos: połamaną czekoladę zalewamy kremówką i podgrzewamy w kąpieli wodnej.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl