Wpisy z tagiem: sezam

środa, 06 stycznia 2016

Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadania na słodko i to takiego, które robi się błyskawicznie a w czasie gdy się piecze możemy spokojnie zebrać się do pracy czy szkoły. Spróbujcie sami :)

owsianka zapiek

  • 50 g czekolady mlecznej toffi (można zastąpić inną czekoladą)
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki mleka

Czekoladę siekamy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy razem. Przekładamy do 2 naczynek żaroodpornych i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Jemy jeszcze gorące :)





wtorek, 10 maja 2011

Szukając informacji o tym słodkim cieście (?) dowiedziałam się, że ten zbożowy baton wywodzi się przede wszystkim z kuchni brytyjskiej a także irlandzkiej. Pierwsza wzmianka o nim pojawiła się w Oxford English Dictionary na początku XVII wieku. Z ciekawostek mogę Wam jeszcze zdradzić, że  flapjack pojawił się także w dziele Szekspira "Perykles, książe Tyru". Najlepszy flapjack powinien być lepki i ciągniący się. Jeśli lubicie batony muesli, płatki owisane, musicie koniecznie spróbować, tym bardziej, że flapjack jest prosty do wykonania, pełen zdrowych dodatków a do tego bardzo sycący. Polecam!

Oryginalny przepis zaczerpnięty stąd.

Edycja 03.09.2015


  • 100 g masła,
  • 130 g miodu,
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego,
  • 100 g sezamu (można dać wiórki kokosowe)
  • 200 g płatków owsianych.
  • 80 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki rodzynek (można dać także żurawinę)

W płaskim rondlu rozpuszczamy masło, cukier i miód. W misce mieszamy suche składniki i dodajemy je do masła, energicznie mieszając. Na końcu dodajemy rodzynki. Prostokątną formę o wymiarach 20x33 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę, dobrze ją dociskamy (można to zrobić łyżką lekko posmarowaną olejem). Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy blachę i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie przez 15 minut, następnie kroimy.

flapjack

flapjack3

środa, 02 marca 2011

Wiem, że piernik zazwyczaj kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale miałam upatrzoną tę granolę już dawno temu i kiedy zobaczyłam, że granolowy słoiczek świeci pustką długo się nie namyślałam jaką teraz zrobię :).

Granola z tego przepisu jest niezwykle aromatyczna :) pięknie korzennie pachnie i jest oczywiście pyszna a do tego zdrowa :). Polecam! Przepis wzięłam stąd i dziękuję Kabamaidze za odpowiedzi na moje pytania co do przepisu :).

piernikowa granola

400 g płatków owsianych,

 

120 g ziaren słonecznika,

 

120 g sezamu (nie dałam, bo nie miałam :D),

 

2 łyżki przyprawy do piernika,

 

2 łyżeczki kakao,

 

6 łyżek płynnego miodu (dałam ok. 4 + 2 łyżki cukru trzcinowego),

 

1/2 łyżeczki soli,

 

2 łyżki oleju,

 

175 g musu jabłkowego (dałam ok. 170 ml soku pomarańczowego)

 

 

Wszystkie składniki wymieszać, rozłożyć na blasze. Piec ok. 40 minut w 170 st. C. w czasie pieczenia kilkakrotnie mieszając. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w piekarniku.  Przechowywać w szczelnym pojemniku.

piernikowa granola2

piernikowa granola3

środa, 13 października 2010

Trochę boję się zimy w tym roku (chociaż zimę uwielbiam), wszędzie straszą, że będzie jeszcze bardziej mroźna. Pociesza mnie fakt, że mam pełno zapasów, dżemy, sałatki, marynaty :) aż miło czekać na pierwszy śnieg popijając herbatkę z sokiem z aronii w rumie. Dzisiaj jednak nie przetwory a ciasteczka. A to było tak...

Kiedy wybieram jakiś przepis do wypróbowania zwykle w pierwszej kolejności kieruję się tym, co akurat mam w domu. Tak było właśnie z tymi ciasteczkami. Dostałam kiedyś paczkę kleiku i ona sobie tak leżała i leżała i leżała. Aż w końcu się za nią wzięłam i upiekłam te pyszne ciasteczka. Przepis jest  bardzo fajny, dobrze się formuje z ciasta kuleczki, trzeba jednak użyć dosyć gęstego dżemu, bo mój trochę wsiąkał w ciastka.

ciasteczka z kleikiem2

Przepis cytuję za Dorotus (mojewypieki.blox.pl):

  • 1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego
  • 3 jajka
  • 1 kostka miękkiego masła (250 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)
  • 4 czubate łyżki wiórek kokosowych
  • 4 czubate łyżki sezamu
  • dżem do wypełnienia ciastek

 

Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru. Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem.

ciasteczka z kleiku

czwartek, 13 maja 2010

Sezamowiec - przepis pochodzi z blogu Dorotus Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu byłam zachwycona, wiedziałam, że kiedyś na pewno je zrobię. I zrobiłam, najlepiej smakowało wszystkim dopiero po około 3 dniach od upieczenia, gdyż spody były wciąż twarde. Ciasto dzięki obecności dżemu jest cierpko-słodkie. W sam raz do kawy :)! Polecam. Przepis cytuję za autorką.

sezamowiec

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 250 g masła/margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Masa sezamowa:

  • 1 szklanka sezamu,
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g masła/margaryny
  • 2 łyżki miodu

Masa kokosowa:

  • 2/3 szklanki cukru,
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 5 białek

Masa z chałwy:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 150 g chałwy bez bakalii, pokruszonej
  • 125 g miękkiego masła/margaryny

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g) - u mnie dżem porzeczkowy

Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.

Masa sezamowa: wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa z chałwy: wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem.

Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl