Wpisy z tagiem: melasa

środa, 27 kwietnia 2016

Czy znacie te bułeczki? Dla mnie to smak dzieciństwa, lekko słodkie, pięknie pachnące, z dużą ilością rodzynek, dawno nie widziałam ich na sklepowych półkach, ale dlaczego by nie upiec ich samemu? Te są przepyszne! Gorąco zachęcam Was do zrobienia ich w domu :)
Źródło

bułeczki tureckie
Porcja na 12 bułek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej,
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych,
  • 330 ml mleka,
  • 2 łyżki masła (40 - 50 g),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 szklanki melasy,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej,
  • 100 g rodzynek

Do posmarowania:

  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka mleka

Suche drożdże mieszamy z mąką i cukrem, ze świeżych robimy zaczyn. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim melasą i masło, lekko studzimy. Do mąki dodajemy letnie mleko, sól, kawę zbożową, rodzynki i dokładnie wyrabiamy (możemy lekko dosypać mąki jeśli będzie zbytnio się kleiło). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości)

Formujemy bułeczki, wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni.



Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl