Wpisy z tagiem: bakalie

niedziela, 15 kwietnia 2012

Powinny nazywać się znikające ślimaczki :). Zjadłam ich nieprzyzwoitą ilość bo były naprawdę pyszne. Super mięciutkie, pachnące cynamonem, upakowane rodzynkami - niebo w gębie. Już zastanawiam się nad powtórką :)!

ślimaczki z cynamonem

  • 4 szklanki mąki,
  • 40 g drożdży świeżych,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 70 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki cukru (można dać pół na pół z brązowym),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • duża garść rodzynek,
  • 80 g masła
  • 2 łyżki syropu z agawy (może być delikatny miód np. akacjowy lub golden syrup)

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • sok z cytryny

Robimy zaczyn: drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy cukier, pół szklanki mąki zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do "ruszenia".

Resztę mąki mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i wyrabiamy, dodajemy stopione i lekko przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i jajko. Wyrabiamy miękkie ciasto. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką aż podwoi objętość.

Nadzienie: masło topimy, połowę mieszamy z cukrem, cynamonem, namoczonymi wcześniej rodzynkami (rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, osączamy), syropem.

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokątny placek który smarujemy nadzieniem i zwijamy roladę (wzdłuż dłuższego boku). Roladę kroimy na dość grube plastry. Blaszkę (u mnie 32x21, ale lepiej wziąć większą) wykładamy papierem do pieczenia. Plastry wykładamy bo blaszki, powinny się stykać. Odstawiamy do wyrośnięcia, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wstawiamy ślimaczki i pieczemy ok. 40 minut aż będą miały brązową skórkę. Jeszcze ciepłe smarujemy resztą masła. Studzimy, polewamy lukrem (cukier puder wymieszany z sokiem). Smacznego!

ślimaczki z cynamonem2

niedziela, 04 marca 2012

Jak widzicie na blogu w końcu zmiany! Długo się do tego zabieraliśmy ale w końcu odświeżyliśmy wygląd bloga. Jak Wam się podoba?

A wracając do puddingu: macie tak czasami, że chodzi za Wami jakiś smak? Za mną tak chodził tzw. "na mleku". Często robiła mi go Mama, a wiecie co lubiłam najbardziej? Przypalony ryż ze spodu garnka, uwielbiałam go wyjadać :D. Ryż koniecznie musiał być gęsty i słodki choć Mama zawsze dodawała szczyptę soli dla wyostrzenia smaku. Postanowiłam więc i ja zrobić sobie taki ryż, najpierw wyszperałam jaki ryż najlepiej nadaje się do takiego puddingu, w rezultacie takiego nie znalazłam ale skusiłam się na jaśminowy i tę wersję polecam. Smacznego!

Inspirowany przepisem Sophie Dahl

pudding ryżowy

2 porcje:

100 g ryżu jaśminowego,

500 ml mleka,

spora szczypta cynamonu,

2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego,

garść rodzynek i płatków migdałowych,

szczypta soli.

Ryż gotujemy z mlekiem i cynamonem na małym ogniu ok. 25 minut aż się rozgotuje często mieszając bo lubi się przypalać, dodajemy miód, rodzynki, płatki migdałowe i sól. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy sam na ciepło lub zimno lub z dodatkiem ulubionego dżemu.

pudding ryżowy2

poniedziałek, 27 lutego 2012

Ale miałam ochotę na takie ciasteczka! Kruche, chrupiące i zdrowe :) [przynajmniej chociaż trochę]. Miałam kiedyś jedno podejście do ciasteczek owsianych, które wylądowały w koszu. Ale postanowiłam spróbować jeszcze raz i tym razem sukces. Każdemu lubiącemu chrupać polecam!

Źródło

ciasteczka owsiane

Porcja na ok. 50 sporych ciasteczek:

  • 2 jajka,
  • 100g rodzynków,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • 1,5 szklanki cukru brązowego (miałkiego) (z braku można dać 100 g białego),
  • 2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2-3 łyżki ulubionego musli,
  • 2-3 łyżki sezamu,
  • ulubiony olejek u mnie waniliowy

 

W miseczce jajka rozbełtać, dodać ulubiony olejek zapachowy i rodzynki. Zostawić na minimum 20 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem i szczyptą soli. Masło ubić na puszystą masę, dodać cukier i ubijać dalej. Dodać masę jajeczno-rodzynkową. Na końcu dodać mąkę z przyprawami i płatki owsiane, musli i sezam. Nabierać masę łyżką, formować małe kulki, które następnie spłaszczyć w dłoniach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut aż będą złociste w piekarniku nagrzanym do 180C. Przechowywać w puszce.

cias

piątek, 24 lutego 2012

Na zakończenie karnawału postanowiłam poszaleć :). Upiekłam tort, który jadłam kiedyś u przyjaciółki. Już dawno żaden tort nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Bałam się maślanej masy, po pierwsze takie masy lubią się warzyć, po drugie często są ciężkie i mdłe. Nie tym razem! Dzięki fajnym dodatkom masy wyszły lekkie w smaku a tort z gatunku tych łatwo wchodzących :). Polecam! Uwaga: tort wychodzi naprawdę wysoki :), porcja na większą imprezę.

Modyfikacja przepisu z książeczki Udane wypieki - Ciasta Biszkoptowe. Biblioteczka Poradnika Domowego

tort ambasador

Biszkopt:

  • 6 jaj,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 6 żółtek,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 opakowania budyniu (dałam śmietankowy z białą czekoladą),
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 10 dag rodzynek,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • puszka brzoskwiń

Biszkopt: białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać, dodać ocet. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o śr. min. 21 cm). Piec do "suchego patyczka".

Krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka zmiksować z mąką i budyniem oraz pozostałym mlekiem. Dodać do gotującego się mleka. Pogotować 2-3 minuty. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Zmiksować, odłożyć kilka łyżek na posmarowanie boków i wierzchu. Do części z kakao dodać połowę czekolady posiekanej w kostkę, posiekane orzechy i rodzynki. Do białej części dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (nie dałam wszystkich, część odłożyłam do dekoracji).

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować kremem bakaliowym. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować kremem z brzoskwiniami. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować resztą kremu kakaowego, udekorować resztą czekolady - u mnie także brzoskwiniami. Schłodzić.

tort ambasador2

tort ambasador3

wtorek, 07 lutego 2012

Jestem fanką serników. Chyba nie ma takiego, który by mi nie smakował. Jednak w ich pieczeniu daleko mi do perfekcji. Ale próbuję i myślę, że ta próba całkiem mi się udała :). Sernik wyszedł wilgotny, z kruchym wierzchem, a pyszne własnoręcznie robione gruszki były cudownym dopełnieniem. Polecam!

Źródło - Poradnik Domowy

sernik z gruszkami

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 25 dag masła/margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu (użyłam mielonego ale polecam zrobić taki samemu),
  • 15 dag masła/margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 6 białek,
  • łyżka kaszy manny,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4-6 połówek gruszek z puszki,
  • szklanka bakalii

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika (wstawiłam na 1 godzinę).

Składniki na masę serową ok. godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach osączyć i osuszyć. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać żółtka, ser, kaszę, mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Na dużą formę (u mnie 32x21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć 1 porcję ciasta, równomiernie rozłożyć, przykryć połową masy serowej, a na niej w odstępach ułożyć pokrojone na ćwiartki owoce i przykryć je pozostałym serem. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić sernik do nagrzanego do 190 stopni piekarnika  i piec ok. 1 godziny.

sernik z gruszkami2

Tagi: bakalie
09:26, zauberi
Link Komentarze (15) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl