Wpisy z tagiem: mleko w proszku

piątek, 18 stycznia 2019

Może wygląd nie jest aż taki spektakularny ale smak wszystko wynagradza. Ciasto bosko smakuje jest proste do zrobienia, ku przestrodze ostrzegam by masa z mlekiem w proszku nie wyszła Wam tak gęsta jak u mnie, powinna być bardziej lejąca (coś jak na naleśniki). Spróbujcie!

ciasto góra lodowa

Forma 22x33

źródło

  • 1 duże opakowanie kakaowych herbatników (mi wyszło prawie 300 g)
  • 1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów

Krem

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200 g masła miękkiego

Polewa:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki + 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Krem: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąkę, budynie, dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy, miękkie masło ucieramy na puszysty krem dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, połowę kremu budyniowego, herbatniki, resztę kremu. Na górze ciasta układamy pionowo biszkopty (ja je trochę ścięłam bo były dosyć duże). Wstawiamy ciasto do lodówki.

Roztapiamy masło, dodajemy cukier i wodę i gotujemy. Zdejmujemy z  palnika i lekko studzimy. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy (masa powinna być lejąca coś a la ciasta na naleśniki, mi wyszła bardzo gęsta bo wsypałam za dużo mleka, w razie potrzeby możecie dodać więcej wody) i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao. Ciasto polewamy a przemian jasną i ciemną polewą. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

 

piątek, 17 lipca 2015

Ponieważ znów zapowiadają upały na weekend polecam Wam pyszne ciasto bez pieczenia. Nam bardzo zasmakowało, choć przyznaję, że jest to ciasto z gatunku dosyć słodkich, na pewno posmakuje dzieciom ale i wśród dorosłych znajdzie uznanie. Polecam!

maxi king

Źródło

Blaszka 24x37 cm:

Krem mleczny:
  • 250 g masła (miękkiego),
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach),
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
Dodatkowo:
  • 510g masy kajmakowej w puszce,
  • 600g herbatników maślanych (ok.60szt), 
Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej,
  • 100g czekolady gorzkiej,
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki,
  • 150g orzechów ziemnych solonych
Krem mleczny: Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem. Naprzemiennie dodajemy serek i mleko w proszku. Ucieramy na gładki krem.
W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę mlecznego kremu, następną warstwę herbatników, masę kajmakową, znów krem mleczny i znów herbatniki.
Czekolady łamiemy na kawałki, razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Orzechy lekko siekamy, dodajemy do czekolady. Czekoladę wylewamy na ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Warto wyjąć ciasto na jakieś 20-30 minut przed podaniem z lodówki.
maxi king2
sobota, 15 czerwca 2013

Kremowy, wiosenny i orzeźwiający sernik z lekką mleczną nutą. Sezon truskawkowy jest tak krótki, że żal nie zrobić chociaż raz takiego sernika :). Polecam!

*Spód biszkoptowy możecie zastąpić upieczonym cienkim biszkoptem lub spodem ciasteczkowym

Przepis autorski

sernik mleczno trusk

Tortownica 18 cm:

  • 10 biszkoptów okrągłych,
  • 6 łyżek stopionego masła

Warstwa serowa:

  • 400 g tłustego twarogu,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 400 g truskawek,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżki mleka w proszku,
  • 1 łyżka Amaretto lub odrobina aromatu migdałowego,
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny.

Biszkopty zmiksować z masłem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wysypać biszkoptową masę. Docisnąć. Wstawić do lodówki.

Twaróg zmiksować ze śmietaną i truskawkami na gładki krem (nie mieliłam twarogu). Dodać cukier puder, mleko w proszku, Amaretto. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jeszcze ciepłą dodać do masy serowej, cały czas miksując. Masę przelać na spód i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godzin. Wierzch można ozdobić truskawkami zalanymi galaretką.

sernik mleczno trusk2

piątek, 04 marca 2011

Kiedy zobaczyłam to ciasto na tym blogu wiedziałam, że prędko się na nie skuszę, ale jak to w takich przypadkach bywa, zawsze znajdowało się coś co chciałam zrobić jeszcze prędzej. Ale w myśl przysłowia "co się odwlecze to nie uciecze" i na ten przepis przyszła odpowiednia pora.

Ciasto mnie zaskoczyło, nigdy nie robiłam takiego kremu, więc tym bardziej byłam ciekawa jak to wyjdzie. A wyszło... bardzo smacznie! Tylko należy pamiętać o wyjęciu ciasta ok. 2 godziny przed jedzeniem, bo zimna masa jest dosyć twarda, a przecież chcemy masy puszystej niczym ze słynnego batonika. Polecam!

milky way

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju

Masa:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 350 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100 g masła

Biszkopt kakaowy: białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie 32x20 cm) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC.

Masa: mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Polewa: masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Ciasto przechowywać w lodówce, wyjąć na 2-3 godziny przed podaniem.

milky way2

 

Smacznego!

Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl