Wpisy z tagiem: mleko w proszku

piątek, 17 lipca 2015

Ponieważ znów zapowiadają upały na weekend polecam Wam pyszne ciasto bez pieczenia. Nam bardzo zasmakowało, choć przyznaję, że jest to ciasto z gatunku dosyć słodkich, na pewno posmakuje dzieciom ale i wśród dorosłych znajdzie uznanie. Polecam!

maxi king

Źródło

Blaszka 24x37 cm:

Krem mleczny:
  • 250 g masła (miękkiego),
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach),
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
Dodatkowo:
  • 510g masy kajmakowej w puszce,
  • 600g herbatników maślanych (ok.60szt), 
Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej,
  • 100g czekolady gorzkiej,
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki,
  • 150g orzechów ziemnych solonych
Krem mleczny: Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem. Naprzemiennie dodajemy serek i mleko w proszku. Ucieramy na gładki krem.
W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę mlecznego kremu, następną warstwę herbatników, masę kajmakową, znów krem mleczny i znów herbatniki.
Czekolady łamiemy na kawałki, razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Orzechy lekko siekamy, dodajemy do czekolady. Czekoladę wylewamy na ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Warto wyjąć ciasto na jakieś 20-30 minut przed podaniem z lodówki.
maxi king2
sobota, 15 czerwca 2013

Kremowy, wiosenny i orzeźwiający sernik z lekką mleczną nutą. Sezon truskawkowy jest tak krótki, że żal nie zrobić chociaż raz takiego sernika :). Polecam!

*Spód biszkoptowy możecie zastąpić upieczonym cienkim biszkoptem lub spodem ciasteczkowym

Przepis autorski

sernik mleczno trusk

Tortownica 18 cm:

  • 10 biszkoptów okrągłych,
  • 6 łyżek stopionego masła

Warstwa serowa:

  • 400 g tłustego twarogu,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 400 g truskawek,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżki mleka w proszku,
  • 1 łyżka Amaretto lub odrobina aromatu migdałowego,
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny.

Biszkopty zmiksować z masłem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wysypać biszkoptową masę. Docisnąć. Wstawić do lodówki.

Twaróg zmiksować ze śmietaną i truskawkami na gładki krem (nie mieliłam twarogu). Dodać cukier puder, mleko w proszku, Amaretto. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jeszcze ciepłą dodać do masy serowej, cały czas miksując. Masę przelać na spód i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godzin. Wierzch można ozdobić truskawkami zalanymi galaretką.

sernik mleczno trusk2

piątek, 04 marca 2011

Kiedy zobaczyłam to ciasto na tym blogu wiedziałam, że prędko się na nie skuszę, ale jak to w takich przypadkach bywa, zawsze znajdowało się coś co chciałam zrobić jeszcze prędzej. Ale w myśl przysłowia "co się odwlecze to nie uciecze" i na ten przepis przyszła odpowiednia pora.

Ciasto mnie zaskoczyło, nigdy nie robiłam takiego kremu, więc tym bardziej byłam ciekawa jak to wyjdzie. A wyszło... bardzo smacznie! Tylko należy pamiętać o wyjęciu ciasta ok. 2 godziny przed jedzeniem, bo zimna masa jest dosyć twarda, a przecież chcemy masy puszystej niczym ze słynnego batonika. Polecam!

milky way

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju

Masa:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 350 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100 g masła

Biszkopt kakaowy: białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie 32x20 cm) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC.

Masa: mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Polewa: masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Ciasto przechowywać w lodówce, wyjąć na 2-3 godziny przed podaniem.

milky way2

 

Smacznego!

Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl